Idas Mirakel

Vilken plugg och fixar dag!
Förmiddagen spenderade jag hemma med att plugga lite utvecklingspsykologi.
Alltså shit va spännande!
Det handlar mest om hur barn utvecklas, olika teorier och om barn som växer upp under sina första år med en otrygg anknytning till sina föräldrar.
Barn som blir misshandlade fysiskt, psykiskt och inte får sina trygghetsbehov tillgodosedda. Dessa barn kan gå mot sina föräldrar eller backa mot dem och frysa mitt i en rörelse för att vara berädda på slag eller att inte bli mottagna och avvisade. De kollar sällan folk i ögonen och har ingen trygg hamn att söka tröst och skydd hos. De riktigt små barnen med denna otrygga anknytning kommer bli ledsna och försöka ta sig bort från föräldern medans de större barnen kan försöka göra allt för att vara till lags och inte göra något som kan trigga igång föräldern. Dessa barn kommer få svårt att knyta an och öppna sig för människor senare i livet. De får även svårt att lita på sin egen förmåga.

Barn som växer upp med föräldrar som tillgodoser närhetsbehovet hos barnet bara när föräldern anser att det behövs eller när föräldern orkar med de barnen får barn som skruvar upp anknytningsbeteendet på full volym. Dessa barn har en otrygg ambivalent anknytning. Ibland är föräldern lyhörd och ibland inte vilket gör att barnet inte vet vad den ska förvänta sig. ”Kommer mamma/pappa och skyddar mig om jag är i fara?”, som med barn som får skrika sig själva till sömns eller 5 minuters metoden som den heter, där barnen ropar på sina föräldrar att de är i livsfara men ingen kommer och skyddar dem. Barn som sedan dagen efter när de skrikit sig själva, ensamma till sömns får närhet igen när föräldern anser att den behöver det. Dessa barn får sämre förtroende för sina egna förmågor och får svårt att lita på personer när de blir stora och de får en bristande mentalisering.

Eller barn som aldrig får vinna en konflikt som små kommer få svårt att lita på sig själv, sin egen förmåga och svårt drömma stort, eftersom de ändå inte klarar av att uppnå målen.

Ja nu blev klockan mycket och vi ska upp tidigt i morgon så jag får fortsätta skriva mer om detta en annan dag.
Sjukt spännande iaf!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ylva

    Håller med! Anknytningsteorin är så intressant! Man inser verkligen hur otroligt viktigt ens eget handlande är, redan från första stund.

stats