Idas Mirakel

Funderingar kring sömn

20140310-221413.jpg

Idag och igår har jag försökt läsa i boken Somna utan gråt så mycket som jag hunnit för att få tips om hur vi kan hjälpa Collin somna själv och sova tryggt hela natten.
De första jag gjorde igår var att skriva ett schema på hur våra dagar ser ut, när vi går upp, när han äter sina middagar, frukost, mellis och kvällsmat, när han vilar på dagen, när han går och lägger sig m,m.
Listorna, ja det blev visst listorna i stället för listan då våra dagar ofta ser väldigt olika ut, dels för att han går upp olika tider på morgonen, dels för vi har olika aktiviteter med olika mamma/föräldragrupper på olika tider och dels för att helgerna ofta ser ut på ett annat sätt än vardagarna.
Ja redan här stöter vi på problem.
Jag skrev på båda listorna att Collin vaknar 7:00, in your face tänkte Collin och väckte hela familjen klockan 5:00 idag.

Så kommer vi till nästa problem, endel öppnisar är ju på förmiddagarna alltså mellan 9:30-12:00 och då försvinner hans förmiddags lur (om han inte vill säga gått upp klockan 5 och redan hunnit med den luren men i drömmarnas värld ska han nu sova till iaf 7) och endel mammagrupper är från klockan 13, ja då hinner han ju med förmiddagsluren och blir alldeles lagom trött och somnar gott när den är slut vid tre.
Visst vill vi sova på nätterna men ska man då säga upp allt annat liv som är ”på fel tid” varenda gång? För så funkar ju inte livet.
Ja jag förstår verkligen tänket de har när de menar att man hjälper barnet att finna den biologiska klockan om man skapar rutiner för dem som sedan hålls och därmed ställs deras klocka efter sömn och mattiderna.
De menar också att barnen sover längre och mycket bättre om de lägger sig tidigare på kvällen, om man försöker hålla barnen vakna längre för att få dem bli så trötta som möjligt så kommer de bara ur fas, blir överaktiva och otrygga för att sova ostört hela natten och kommer i stället vakna tidigare på morgonen och därmed kräva mer sömn på dagen.
Boken menar också att barn mellan 1-2år ska vila 1-2 gånger på dagen och att de ska vila 2-3 timmar totalt på dessa lurer.

Ja om vi kommer på något sätt att få in ett någorlunda schema så ska jag återkomma med detta!

Det andra som vi lätt kan ändra och bli bättre på är att ha en riktig kvälls rutin. Man ska börja med rutinen ca en timme innan läggdags för att de ska komma ner i varv och kroppen ska ställa in sig i auto flight mode och somna gott själv tryggt i sin säng.
I boken tipsar dem om denna rutin:
-18:00 bada
– massera barnet med babyolja medans ni pratar lite om dagen.
– på med pyjamas
– läsa tre böcker i det rum barnet ska sova
– släcka
– sjunga en vaggvisa
– amma/välling
– klappa barnet på ryggen
-Sover!
Haha ja till sista punkten har vi inte kommit än 😉
Vi har inte heller listat ut den perfekta rutinen för just oss och att bada varje kväll är nog inget alternativ för Collin med tanke på att jag är väldigt känslig i min hud så vågar vi inte utmana detta.
Jag kommer återkomma med vår rutin när den är färdig snickrad.

Än så länge verkar boken vara jätte bra och en riktig hjälp till dem som verkligen är redo att ändra barnets sovrutiner och verkligen är villiga att kämpa för få en bra rutin men som inte vill att sitt barn ska gråta sig till sömns.
Visst låter det lockande med fem minuters metoden där de går så fort som att barnen sover gott och somnar själva på mindre än en vecka men den passar inte oss och så är det.

Just nu känner jag mig super taggad till att komma igång med denna metod ordentligt och jag tror verkligen att vi kommer i slutändan få till en läggnings rutin som passar oss och vi snart får sova som vi gjorde för två månaders sedan.
🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. jennie - mamma till leonard

    Vi brukar alltid gå in till Leos rum 1 timme innan läggdags. så sitter vi där inne och leker med honom, läser böcker, byter om till pyjamas, lägger ner han i hans säng så han få busa av sig där ( göra lite kullebyttor.. hoppa i sängen, stå och dra i säng mobilen osv) sen ger vi han välling sen brukar jag klappa han på ryggen.. släcker lampan och sen somnar han och sover hela natten 🙂

    Jag tror de behöver få in den där rutinen att ” snart är det läggdags” för han fattar precis varje gång vi går in i hans rum på kvällen att de snart är dags för att sova.
    Men hoppas ni hittar en bra läggnins rutin som passar er 🙂 kram till er!

  2. Nina

    Det kan inte vara så att C håller på att lära sig något stort? Vår kille sov riktigt dåligt i ca 2-3 månader innan han lärde sig krypa sen när han hade lärt sig det började han sova bättre igen. Inte för att jag vet om det var något samband med sömnen och utvecklingen. Hoppas han sover bra snart igen. Kram

  3. Alisa ♥ Amor Vincit Omnia

    För en del är det svårt att få in rutiner och så är det helt enkelt, man gör d man kan baserat på sitt barn & livsstil 🙂

    Vi hade rutiner som en fullkomligt vanlig & behövlig sak, som började redan på BB och fortsatte hemma då han hade fasta tider för mat pga mediciner. I samma veva sattes även rutinerna för sömn mellan mat och de har faktiskt hållit, med liten förskjutning fram och tillbaka enda sedan vi kom hem från neo och än idag. Sen är Nathan, kanske pga hans neoresa, en kille som behöver rutiner och fasta tider. Det passade även mig perfekt då jag är sådan som person med och med hundar är d oxå vanligt med fast tider för att rasta osv.

    När jag läser et du skrivit ovan så stämmer mycket in på Nathan när det gäller sömnen. han sover 2 ggr om dagen, och sammanlagt ca 2 timmar, nätterna sover han oftast hela från 19:00/20:00-07:00, om han inte är i en utvecklingsfas, då förekommer det gråt då och då.

    Sedan har vi oxå en ”läggningsprocess” dock inte alltid 1 timma innan sömn, men ca 15-20 min. Då han får varva ned i min famn i soffan, tittandes på hans favorit program på datorn, då jag klappar/masserar honom (om han inte ska bada den kvällen). Sedan tar maken honom till badrummet, sätter på pyjamas, borstar tänderna, jag fixar vällingen och sen går vi in i hans rum som är nedsläckt, med en liten nattlampa på och hans favorit melodi spelas lite tyst i bakgrunden. Han får sin välling av mig i min famn, medan jag gungar lite lätt. Sedan läggs han ned i sängen och somnar.

    Jag tror absolut att just dessa rutiner gör mycket för Nathan i alla fall 🙂 Jag hoppas att ni hittar det som fungerar för er, man får testa sig fram, känna av och följa en instinkt 🙂

stats