Idas Mirakel

Jämställdhet

20130107-103523.jpg
Tänkte skriva lite om mina åsikter angående jämställdhet när det kommer till mamma och pappa ledighet. Förstår att detta är ett starkt ämne och att alla har en åsikt om hur man bör göra och inte bör göra.
Folk kommer alltid ha åsikter om hur du ska leva ditt liv men jag tycker att det självklart är upp till var och en hur man göra och delar upp ledigheten.
Vissa anser och jag säger inte att de har fel att det är jämställt när mamman o pappan delar exakt lika på dagarna man får tilldelat. Det kanske är det som fungerar för en del och en del kanske har råd med det.
För mig och Alex del kommer det inte funka då jag inte har något jobb. Vi kommer ta det som det kommer men till att börja med ska ja va hemma med bebis.
Förhoppningsvis kommer allt fungera med matning och allt inför sommaren och då kanske det går att göra som så att jag sommar jobba fyra veckor då jag kan få ett fast schema och Alex kan va hemma med lill prinsen. Den andra semester perioden vore bäst om Alex tar fyra veckors semester och jag är mamma ledig så vi får en semester period som en familj för första gången. Det kommer vara helt underbart att vara hemma ihop med min lilla familj en så lång period som fyra veckor! Va jag längtar!
Sen får jag väl börja söka jobb till hösten och får jag ett jobb med hyfsad procent och ett fast schema så ändrar det hela situationen och då kan vi börja fundera mer på det men i nu läget verkar det ju inte så positivt med jobb..
Sen vet jag faktiskt inte va jag anser är jämställt och inte, är det att jag ska vara gravid och ändra precis allt i nio månader (plus efter det då man ska amma) och pappan inte göra något?
Att jag ger upp den kropp jag känt sen jag föddes för att eventuellt få bristningar, celluiter, gå upp en massa i vikt och en rad med andra graviditets symtom. Foglossningar och ryggont och illamående är några av de vanligaste symtomen vi som gravida får stå ut med i nio månader..
Att jag sedan ska genom gå en förlossning som kommer göra skit ont hur man än går till väga, kanske spricker från A till Ö eller kanske får snitta upp min mage?
Hur många ledighets dagar är en förlossning värd om man ska räkna?
Sedan är det väl inte slut för att bäsen är ute utan då ska man börja med amning vilket jag förstått kan göra väldigt ont med mjölkstockning, såriga bröstvårtor många långa timmar att bråka med bebis tills den äter och vaken nätter för att det ska funka.
Sedan börjar även den långa resan att hitta tillbaka till sin kropp med bantning och träning.
Nu låter det som jag inte tycker allt detta är värt det men självklart är det inte så jag menar för det kommer va värt allt och mycket mer!
Men är det då rättvist att pappan får 50% av ledighets dagarna?
Eller är det de ”friska” och problem fria dagarna när allt fungerar och inte längre gör ont man ska dela på? Tänk om det tar 8 veckor innan man läkt ordentligt och det inte gör ont längre och man fått allt med amning att fungera och då försvann ju 2 månader av att bara njuta av ledigheten som inte pappan behöver genom gå..
Jag säger inte va vad som är rätt och fel bara att inte det behöver va att det ska delas exakt på mitten utan att när det kommer till att dela upp ledigheten är det väldigt individuellt från par till par vad som är jämställt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josephinewestling - Mamma till Vira - Gravid med nr 2.

    När vi vänta vira var jag arbetslös. så då bestämde vi att jag skulle vara hemma. när vira var 7-8 månade började jag jobba lite extra där jag jobbar nu. Men jag sökte jobb ett bra tag där oxå.. Sen var jag hemma med vira. Jobbade dom dagar sebbe var ledig från jobbet (ej pappa ledig) eller om mina föäldrar kunde passa vira en stund.

    vi tänkte att det är bättre att den som tjänar mer jobbar. för man måste ju ha en inkomst.

    Sebbe har typ alla sina dagar kvar, jag har även inte fått en enda dag av honom ännu, jag har även 14 dagar kvar jag med. från Vira.

    Denna gång så vet jag inte alls hur vi kommer göra.. Vi får se hur vi gör. Men jag kommer att börja vara hemma (pga amnin, om jag kan amma igen) sen får vi se

    kram kram

    1. idasmirakel

      Ja det är typ så vi tänkt och hoppas att det kommer funka och kanske till och med hittar ett jobb så Alex också kan va hemma lite men man måste ju som sagt ha pengar… 🙂

  2. Emelie

    Håller med dig om det du skriver. Rent biologiskt sett är det ju inte jämställt eftersom mannen aldrig kommer kunna bära och föda fram barnet, vilket såklart påverkar situationen.

    I mitt fall kommer jag ”bara” vara hemma under våren/sommaren, för att sedan behöva återgå till att studera. Det gör att pappan kommer vara hemma hela hösten/vintern/våren för att jag ska kunna studera färdigt. Det gör ont att inte ”få” vara hemma, samtidigt som det är en lyx att jag kan fortsätta studera medan han är hemma.

    Det är verkligen individuellt och väldigt känsligt hur man väljer att göra.

    1. idasmirakel

      Ja men precis jämställdhet är inte för mig att kvinnan SKA va hemma utan att är det det som passar och båda är med på det och tycker det är ok så är de ju toppen och självklart tvärtom. Det tjatas om att pappan ska ha exakt lika många dagar men när det är så ojämställt med löner har ju vissa inte ens råd med att pappan ska gå hemma även om de skulle vilja vilket också är hemskt synd. Ja usch ja mycket åsikter finns det och många vill lägga sig i och ha åsikter..
      Ja precis det förstår jag då passar det ju er sits bättre och då ska man ju bara va glad att det går att lösa så och du får din utbildning.. 🙂

stats