Idas Mirakel

Gravid vecka 31 (30+0)

Ja då var det ny vecka igen, närmare bestämt vecka 31 (30+0).
Denna vecka har vart upp och ner, hormonera har spökat som bara den.
Har vart nära till gråt för inget och haft svårt att sova på nätterna.
Sömnen störs väl av oro och att bebis sparkar så det gör ont och att livmodern börjar trycka upp mot lungor.
Vill vrida och vända på mig i sängen men det är för jobbigt så i stället ligger jag och önskar att jag orkar vända på mig och det blir ju inte bättre av det.
Bebis är vaken hela tiden känns det som och sparkar upp och åt höger sida.
Han reagerar när jag äter glass som jag för övrigt har fått som craving (gräddglass med chokladkross ska det va).
Förra gången jag besökte BM så kom vi överens om att jag skulle dra ner från 4 till 3 gånger i veckan jag ska ta mina järn tabletter då jag blir väldigt hård i magen av det.
Man känner också att han blir starkare och starkare för var dag som går och det gör inte bara ont när han sparkar in mot organ och sånt utan även när han sprakar utåt.

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt från huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet kan ha lagt sig tillrätta med huvudet nedåt men det är inte säkert. För förstföderskor fixeras den delen av fostret som kommer först i bäckeningången ofta tidigare än för dem som fött barn tidigare. Hos de sistnämnda kan föregående fosterdel vara rörligt ända tills förlossningen startar.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Martinique

    Haha låter som en rolig än. Vår barnmorska är väldigt bra men som sagt det finns så mkt dom glömmer säga. När jag väntade vår dotter kräktes jag så jag gick ner i vikt och i slutet kräktes jag blod. Denna gången när jag träffade min läkare sa jag att jag kräktes jätte mkt denna gången med och då undrade han om jag inte åt tabletter mot illamåendet. Det visste jag inte äns att man kunde få. Så han skrev ut tabletter och bokade tid för akupunktur åt mig. Så denna graviditeten har jag kunnat leva lite normalt iaf! Kram

    1. idasmirakel

      Men herregud och du har vart gravid två gånger innan och de ”glömmer” säga såna viktiga saker, fy! Haha nästan skrattretande men tur att du får bättre hjälp denna gång så du slipper må så illa..
      Kram kram.. 🙂

  2. Martinique

    Min barnmorska sa inget när jag väntade vår son och blev dålig av tabletterna. Så var denna gången hon sa åt mig testa set i syället. Ibland känns barnmorskorna än aning förvirrade. Finns så mkt som hjälper tex mot illamående men så lite dom berättar om.

    1. idasmirakel

      Ja det verkar ju typ som dom är rädda för att upprepa sig så i stället är de tysta och räknar med att vi ska förstå vad för frågor vi ska ställa..
      När man inte vart gravid innan så vet man ju inte va man ska fråga och det finns ju mycket att läsa in så då missar man ju massa och då kan man ju tycka de kan kläcka ur sig sånt när man frågar va man ska göra åt att man är hård magen men icke. Men våran BM är närmare 100 och låter som hon läser ur en fakta ruta varje gång man frågar henne något. Och är man orolig över något och frågar om det så svarar hon alltid:
      det normala är en normal graviditet, normal förlossning och ett friskt barn… Haha så kan det va..
      Tack så jätte mycket för tipset!
      Massa kramar!
      🙂

    1. idasmirakel

      Ja verkligen så kul att dem sen är de blir stora.. Ja den är ju skit söt! Ja nu närmar det sig med storm steg för mig! Längtar ju ihjäl mig… 🙂
      Kramar!

  3. Martinique

    Testa blutsaft eller brustabletter med järn. Jag använder båda två, fast jag har tvärt om, äter jag järn tabletter så får jag sitta på toa hela dagarna. Men blutsaft och brus tabletter är skonsamt för magen.

    1. idasmirakel

      Jasså va bra det ska jag göra då, dåligt att inte min bm sa det för jag ligger ju ändå lågt i järnet… Tack! 🙂

stats