Idas Mirakel

Alopecia

 

Tänte berätta lite om mitt bästa graviditets symtom.
Jag har haft/har en hårsäckssjukdom som heter Alopecia som är en autoimmun sjuksom där immunförsvaret säger till hårsäckarna att vila och man tappar håret.
Man vet inte varför man får denna sjukdom och det finns inga dokumenterade botemedel som man använder sig av. Ju mer hår man tappar av ju större risk är det att du inte får tillbaka håret alls.

Jag hittade min första kala fläck för 4 år sen(tror det är 4 annars är det 5) och då var det en fläck som en femma i nacken, jag tyckte det var lite obehagligt men tänkte inte mer på det.
Fläcken växte och växte och när det var som värst alltså precis innan jag blev gravid så hade jag ca 50% av mitt hår kvar.
Jagsåg nästan ut som en munk fast tvärtom, jag kunde precis dölja all kalhet om jag la det hår jag hade till rätta så det låg täckt över hela bakhuvudet och vid öronen och så fick jag ha en liten låg toffs i nacken så håret skulle ligga på sin plats.
Håret låg ju sällan på plats hela dagen så längst ner så såg man ofta lite av det kala.
Jag har haft det i 4 år och trodde aldrig jag skulle få tillbaka det, högst att jag skulle få behålla det jag hade.

Detta är lustigt nog inget jag tyckt vart så jobbigt förutom att det var lite trist att alltid ha den där toffsen i nacken och klart jag ville ha långt och tjockt fint hår jag kunde fläta eller sätta upp i någon fin frissa men dåligt har jag aldrig mått av det.
Förra året fick jag stöd av komunen och pengar att köpa peruk, löshår eller liknande och då köpte jag löshår som jag använde en dag och det var dagen när jag vart hos frisören som fixade det, klippte det och satte i det åt mig sen har det bara blivit liggandes.
Men iaf nu efter att jag blivit gravid har jag nästan fått allt, eller det är en liiiten fläck kvar men den har också den börjat få fjun och nu ska bara det som växt ut växa ikapp med mitt andra långa hår.
Så det måste ju vara graviditeten som gjort att mitt hår växt ut och jag håller alla tummar jag kan för att inte allt ska trilla av efter graviditeten och gör det det så får jag väl va gravid mest hela tiden då.. 😉

Detta är inte när det var som värst men har nog ingen bild från det, men från den högsta punkten där det är kalt och nedåt var allt borta och inte som här där det är lite tuffsar kvar..

Och så här ser det ut idag.. 🙂
Inte mycket kvar nu, nästan bara en femma som när jag hittade fläcken från första början..
Ska bli roligt att kunna sätta upp håret i fina höga toffsar i sommar och ha det utsläppt.. 🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tuula

  Hej! Hittade din blogg idag. Har själv blivit drabbad av alopecia. Just nu har jag en stor fläck och tre små fläckar. Undrar hur det är med dig nu? Har du fått tillbaka håret? Har du provat någon behandling?
  Ha en bra dag. Med vänlig hälsning, Tuula

 2. hannarunesdotter

  Oh vad tråkigt att behöva tappa hår! Men jäkligt skönt nu kan jag förståå!! 🙂 Hoppas innerligt att du får behålla det sen och att amningen inte gör att du tappar det igen. Du får se till att vara ständigt gravid annars!! Haha, hur man nu skulle ooooorka vara det!! Hahaha. Kram på dig fining!!

  1. idasmirakel

   Haha ja i början av graviditeten kändes det nästan som ett alternativ men nu är man så trött på alla krämpor så hellre lite mindre hår 😉
   Hihi Ne men det kommer väl bli några syskon så då kanske man får tillbaka det då.. 😉
   Stor kram! 🙂

 3. sofieeklund

  men ååååh, vad ledsen jag blir som läser att du fått gå igenom detta men fyyy så glad jag blir för din skull att det växer ut igen !!
  Jag har en vän som hade precis samma symptom, fast jag har för mig att detta hette något dubbelnamn på latin ?!
  Det började med en kal fläck, i storlek och rund som en 5 krona men blev ganska snabbt fläckar i hela hårbotten, hon försökte med allt, löshår, sminkade, tuperade osv.
  Dom sa att det kunde bero på bla stress ,till henne.
  Hon har också idag, fått allt sitt hår tillbaka.
  Så jag håller tummarna för att du också får allt ditt tillbaka & att du får behåålla de !!!
  Kramar !!

  1. idasmirakel

   Tack snälla söta du, jo det finns tre steg alopecia areata heter de när man får fläckvis bortfall på huvudet och ett steg när man tappar allt på huvudet och sista när hela kroppen är kal så man inte har ögonbryn eller något sånt..
   Va roligt för henne! Har hon haft allt sitt hår tillbaka länge eller fick hon det nyss?
   Ja man är ju jätte glad att det kommit ut samtidigt som man är lite rädd att när graviditeten är slut så kommer man gå tillbaka till det vanliga och då tappa allt i stället. Men jag är ju glad att se att hårsäckarna fortfarande fungerar efter 4-5 år som kal för det började jag nästan tvivla på..
   Tack snälla du gör gärna det så är det fler tummar.. 😉
   Kramar!

 4. Bella - Leos mamma

  Man får ju mycket mer hår under graviditeten och tyvärr tappar man väldigt mycket efter. Jag har typ tappat hälften av allt hår jag hade på huvudet när jag var gravid, så det blev skapligt tunt efter. Men håller tummarna för att du får behålla så du slipper kala fläckar så du slipper ha den där toffsen 🙂

  1. idasmirakel

   Ja verkligen kunde aldrig föreställa mig att det skulle växa så mycket som det gjort nu de senaste månaderna så det är verkligen jätte roligt att få tillbaka det.. 🙂

 5. Angelina

  Va modigt av dig att visa och berätta 🙂 Hoppas självklart att du får behålla allt sen också. Det ordnade upp sig med försäkringskassan sen antar jag? 😉 har följt dig sen dess och tänk, snart är våra små älsklingar här. 🙂

  1. idasmirakel

   Tack ja ne det är inget jag skämms över men har inte berättat det för folk innan om de inte undrat, har inte kännt att det är synd om mig så då vill jag inte att folk ska tycka synd om mig heller så jag har nog därför inte berättat innan..
   Jo men det har nog det tror jag.. 😉 ne men jag har fått besked om att jag är beviljad hel graviditetspenning men inte så mycke mer än så och inga pengar har jag fått så de kommer väl nästa månad om de inte betalar ut mellan också.. Vi får väl se men nån gång kanske jag får det.. 😉
   Hihi ja tänk va mysigt och va tiden har gått! Nu är det bara att glida in i mål.. 😉
   Massa kramar! 🙂

stats