Idas Mirakel

Det där med tutte

Vi har inte haft några tankar alls på att plocka bort tutten (nappen) för Collin. Han har den oftast bara när han behöver tröst och när han ska sova eller vila. Ibland händer det att han själv hittar en tutte någonstans i huset eftersom de gärna kommer bort och då stoppar han gärna in den i munnen men ska det lekas slänger han tutten och kossan lång väg så det är aldrig något problem enligt oss.

Vi körde med nappen från första veckan vi låg på NEO, han hade ju så vansinnigt ont när man rörde honom eftersom hans överarm var avbruten så försökte vi trösta honom på alla sätt och när mammas bröstvårtor var så såriga att de höll på att trilla av så kändes det extra skönt att kunna ge honom tröst genom sugreflexen men inte med bröstet då.
Då för snart 3 år sedan ville de inte att man skulle ge nappen på en gång ”för det kunde störa amningen” medans nu tror jag att man till och med rekommenderar napp från start för det minskar risken för plötsligspädbarnsdöd.
Ja vi alla gör olika och tycker olika men om vi får fler barn ska vi absolut köra med både tutte och tutte direkt. 😉

image

Efter snart 3 år med tutte börjar vi ändå fundera på att han ska få lämna ifrån sig den. Tomten är det ju lite sent för men kanske påskharen? Eller i något sådant ”napp-träd” i någon park men är dock inte säker på om något sådant finns i Jönköping. Jag har även sett att några barn har lämnat sina nappar runt en stor gul björn på babyproffsen och då kanske han får köpa något han själv väljer som en belöning. Ja vi får se.
Vi har börjat prata lite löst om att ge bort hans nappar eftersom han snart är stor. Kan vara bra att förbereda honom långt innan 😉
image

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sarah

  Hej Ida!
  Det finns ett träd om ni går runt munksjön. Vi lämnade där. Jag berättade om trädet ca 1 vecka innan och att man fick ett paket av trädet. Sen frågade jag vad hon trodde att det var i paketet och fick svar ”en gose-katt, en klänning & godis”.
  Sen pratade vi mycket om just dessa saker och om trädet & nappar. Tillslut blev hon otålig och ville gå dit. Vi letade och samlade alla nappar och skred till verket. Hon va jätteglad, nöjd & stolt!

  På kvällen kom såklart ett bakslag, men då kunde vi prata om alla andra barn som också låg hemma och grät. Och vilken tur hon haft som fått sin gose-katt ”mjau” (som hon just nu kramar 1 år senare). Det blev lite terapi och sen nämnde hon det bara någon enstaka gång. Vi gick och hälsade på napparna flera gånger i början och det tyckte hon också va väldigt spännande!

  Lycka till, tror det är större issue för föräldrar än för barnen.
  Kram Sarah

  1. idasmirakel

   Sarah: åh ni för det att låta så enkelt. Vi kanske vågar oss på ett försök då. Han har ju faktiskt sin partner in crime kossan så det kanske blir lite enklare att ta sig igenom.
   Aja vi får fundera lite till om vi kör på allt på en gång eller bara natt. Kanske är smidigare att bara riva av plåstret för honom 😉
   Kram på er!

 2. Emma

  Min Linnea blir 3 i början av mars, har också napp fortfarande. Fram tills i somras var den i munnen konstant, gick inte att få ur dem, förutom på förskolan. Sen bestämde vi oss för att napp det har man bara när man sover. Och hon köpte det direkt och det går så bra. Vi har gjort några lösa försök att ta bort den även på vilan och natten men vi insåg snabbt att det var inte värt det. Hon har aldrig haft något annat som tröst eller för att lugna sig. Sen med ett lillasyskon på väg så kan det vara tryggt även för oss att hon har nånting kvar 🙂

  1. idasmirakel

   Emma: åh det känns ju så omöjligt men det behöver kanske inte vara så. Har funderat på att bara ha tutten på natten men det känns som han är en ”allt eller inget kille” så ja får fundera lite till innan jag ger mig in i något 😉
   Tack snälla för ditt svar och hoppas ni har fått en toppen start på detta år! 🙂

  1. idasmirakel

   Linn: åh tack för tipset, har inte sett det trädet. Men det kanske är som du säger roligare med björnen och en muta på det 😉

stats