Idas Mirakel

Bakåtvänt är rätt vänt!

image

Sommaren och semestern närmar sig och många ska ut på vägarna, därför drar jag nu igång en Safety School i samarbete med Britax.

Safety School handlar om säkert bilåkande för alla barn i alla åldrar.
För oss är säkerheten i bilen mycket viktig och någonting jag tänker på varje gång jag sätter in det finaste vi har i bilen för att åka någonstans.
Varje morgon till förskolan, varje bilfärd till mataffären, vid varje längre semester och vid minsta lilla sträcka så tänker jag alltid till en extra gång när det kommer till min sons säkerhet.
Det finns så många som råkar illa ut i trafiken och så mycket okunskap om säkerhet i bilen.

I samarbete med Britax kommer jag posta 1 inlägg i veckan i 5 veckor om just säkerhet i bilen.

Första temat i Safety School är bakåtvänt åkande upp till 25 kg.

Alldeles för många barn här i Sverige vänds framåt allt för tidigt av olika anledningar och många gånger kan det bero just på okunskap. Att låta barnen åka bakåtvänt tills de väger 25kg är utan tvekan det säkraste sättet att resa med barn i bilen.
Bakåtvända bilbarnstolar ger det överlägset bästa skyddet i händelse av en frontalkrock, som är den vanligaste typen av krock i trafiken.

Många tycker att barnen ser ut att sitta obekvämt med ihopvikta ben och menar att vid en krock skulle de bryta benen. Benbrott är givetvis inte omöjligt vid en allvarlig bilolycka men det är inget som säger att risken för benbrott skulle vara större för att man sitter med böjda ben.
Dessutom är barns skelett mjukare än våra vuxna skelett, de kan sitta i flera timmar och leka på golvet med benen i alla möjliga konstiga vinklar utan att få ont.
Ofta är det föräldrarnas oro över att det ser obekvämt ut i bilbarnstolen som gör att dem vänder barnen framåt.

Ett barns huvud är proportionell sett mycket tungt, och om barnet sitter framåtvänt under en eventuell krock slungas barnet framåt och påfrestningen på nacken blir mycket hög.

Om barnet däremot sitter bakåtvänt fångas både huvudet och resten av kroppen upp av bilbarnstolens ryggstöd vilket leder till att krockkraften fördelas över en större yta – och att barnet skyddas mycket bättre.

Vi kommer ha vår skatt Collin bakåtvänd så länge det bara går och jag hoppas att fler tänker som oss!

Bakåtvänt är rättvänt!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Jag blir så arg när folk vänder sina barn för tidigt. det är ju så farligt! vi vände inte våran tjej förens hon var 5,5 år. Mina svärföräldrar kommenterade det ofta att det var synd om henne som fick åka bakåt, blir man trött eller?

  2. Amanda

    Håller verkligen med! Alma är 114cm ca o väger ca 20-21kg sitter bra i sin Britax Max-way och den tar inge heller så stor plats i bilen! En grym stol! Vilken har ni till Colin? 🙂

stats