Idas Mirakel

Gravid + röka

20130628-221307.jpg
Bild lånad från google.

Just nu är det stora skriverier angående gravida som röker då Dessie som är gravid och väntar barn i januari röker trotts livet hon har i magen. Denna tjej är just den ända av alla ”storbloggare” jag verkligen kunde tänka mig röker fast hon väntar barn. Tjejen är född -94 och missförstå mig inte det finns många unga tjejer som blir bra mammor men är man bara barnet själv med ett minst sagt stormigt av och på förhållande med pappan och dessutom inte kan ta det ansvaret att man i alla fall slutar röka när man är gravid kanske man inte är redo att ge en ny människa liv.
Att hon och andra gravida har en massa olika bortförklaringar som ni kan läsa här nedan gör det ju inte ett dugg bättre eller lättare att förstå.
Jag själv har rökt och snusat om vartannat sedan jag var fjorton och de sista åren var det nära en dosa om dagen men den kvällen pluset på stickan kom tog jag en snus till och sedan dess har jag värken rökt eller snusat och vill absolut inte börja igen.
Att man skadar sin egen kropp med nikotin giftet det är upp till var och en men när du bär ditt oskyldiga barn i magen som inte kan säga nej så är det fruktansvärt själviskt att fortsätta förgifta din och ditt barns kropp.
Att sluta röka när man får reda på att man väntar ett barn borde det var det enklaste men givetvis också det svåraste beslut man kan ta.
Allergier, astma och att bli lite kort är ”lindriga” men barnet kan och oftast får dras med men det kan också leda till svåra sjukdomar och missfall.
Abstinensen den nyfödda spädbarnet får utstå det första det gör i sitt liv pga att dens mamma valt att röka är fruktansvärt orättvis.
Nu har ni säkert en rad åsikter och tycker att jag dömer men att fimpa när man är gravid är en självklarhet för mig..

Detta läste jag på Blondinbellas blogg och håller med henne!

Det har varit mycket diskussioner i bloggvärlden om graviditet och rökning efter att Dessie berättade att hon var gravid i 12:e veckan och fortfarande rökte. Jag vet att hon försöker sluta, men jag ser otroligt många andra som kommenterar i hennes kommentarsfält att dom är gravida och röker ändå och att ”jag rökte under hela graviditeten med mitt första barn och det hände ingenting”. Dessa uttalanden får mig att koka inombords. Jag har alltid varit hatisk mot rökning. Cigaretter är fruktansvärt även när man inte är gravid. Det är så fruktansvärt korkat och respektlöst mot sin omgivning. Varje cigarett man röker förkortar ens liv med tio minuter. Även passiv rökning ger risker. Risken för drabbas av lungcancer ökar för den som inte röker men som bor med en rökare, med 30 %.

Jag älskar vin och champagne men när jag fick reda på att jag var gravid så var det bara att sluta. Det är inte ens svårt eller tråkigt. Att gå in i en kommande mammaroll gör att suget försvinner. Bebisen går först. Jag vet att rökning är ett beroende, men vet man att man inte kan sluta den dagen då stickan visar ett plus då tycker jag att man ska fundera på om man ska skaffa barn. Det är så oerhört själviskt och elakt att utsätta din ofödda bebis för nikotin och tobak. Det är precis samma sak som om du några gånger per dag skulle sitta och andas in rök i din bebis mun. Bara för att det är ett foster och ligger i din kropp förändrar inte situationen. Det är precis samma sak. Det är ditt barn.

Jag förstår verkligen inte hur man kan ta upp och tända en cigarett och föra den till munnen trots att man vet att man har ett liv inom sig som växer. Det gör mig så arg. Och argument jag läst på nätet, såsom att ”Det är farligare för bebisen att sluta tvärt, det är bättre att trappa ner”, eller att ”3-4 cigg om dagen spelar ingen roll fram till halva graviditeten” eller ”att stressen och ångesten när man slutar är farligare för bebisen än cigaretten” Allt är bara bullshit. Om man inte kan sluta med en last, om ett beroende är viktigare än sitt egna barn, då ska man inte ha barn enligt mig.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. kajsa

  Hej!
  Jag håller oxå med er, men tycker även att om man har bestämt sig för att bli mamma, vilket är ett nästintill livslångt ansvar som inte tar slut efter graviditeten, så tycket jag man skall fimpa för alltid.

  Våra barn ser upp till och är helt beroende av oss.
  Det är vi föräldrar som skall visa barnen vilka vägar i livet som är de bästa, och det är definitift inte att andas in rök eller att stoppa i sig andra skadliga substanser.

  Min syster fimpade vid plusset och det har varit en självklarhet för henne att aldrig börja igen. Go syrran

 2. Daniella

  Fattar inte heller hur man kan göra så, den enda slutsatsen jag kommer fram till är att dem älskar sig själva mer än sitt barn.

 3. Yasmine

  Jag kan ju säga såhär.. Jag hade rökt i ca 8år till och från när jag blev gravid, tog mina sista bloss samma kväll som jag fick reda på detta och det kändes underbart att skippa dem! Efter två månader slog röksuget till och jag tog två bloss som verkligen bevisade för mig själv att min kropp inte längre behövde detta.. En otrolig lättnad och det smakade skit, ångesten ska vi inte tala om trots att det bara var två bloss! En sak jag tycker man ska ha i bakhuvudet om man är gravid och röker är att barnet har inget annat val än att ta upp allt som vi stoppar i oss.. Skulle du vilja att någon tvingade i dig massa gifter/droger som skadade din kropp?! Skada sig själv är upp till var och en men jag skulle iaf inte kunna förlåta mig själv om det visade sig att mitt barn hade tagit skada av att jag inte kunde tygla mitt begär.. Beroendet tror jag inte längre på allt är bara psykiskt, allt går bara man vill och har rätt motivation! programmet på svt ”Gravida som krökar” kan vara en stor motivation för er som lever ett ohälsosamt liv på olika sätt när ni väntar barn 🙂

 4. linnk

  Helt rätt skrivet!
  Förstår verkligen inte hur hon tänker… Är inte många dagar äldre själv då jag är född år 93 men skulle aldrig få för mig att röka under en graviditet! Har då turen att jag inte var dum nog att ens börja röka i mina yngre dar…
  Men tycker inte man ska lägga alla ungdomar under samma sträck, finns faktiskt ”barn” och ”barn”.

  1. idasmirakel

   Linn: håller helt med det finns många unga som är mogna att ta hand om ett barn och visst att jag inte känner henne men det känns knappt som man behöver det när hon har sån inställning.
   Kramar 🙂

 5. Johanna

  Helt rätt, fimpa är det enda rätta förstår inte hur man kan göra tvärtom! Man har ett ansvar som mamma, varesig barnet är i magen eller född.

 6. Martinique

  Nej röka och graviditet går inte ihop. Men jag ska inte sticka under stolen med att jag rökte i början under min första graviditet. Den var oplanerad, vi fick veta o v 8 att jag var gravid då rökte jag 1 paket om dagen, jag började dra ner så jag bara rökte 3 cigg om dagen vilket jag gjorde på bara några dagar sen rökte jag 1 cigg pch i v 14 dog barnet. Den skulden jag la på mig själv var enorm. Jag festade även fredag och lördag varje helg tills jag fick veta att jag var gravid så jag var och är rätt säker på att min levnadsstil gjorde att barnet dog. Med Caspian var jag rökfri redan, med Mirabelle rökte jag 1 gång på en fest innan vi upptäckte att jag var gravid (hon är ett så kallat p piller barn) och Wintra rökte jag med fram till plusset i v 4. Men jag har varit noga att inte sitta med barnen och röka för det är något som jag tycker se så fruktansvärt hemskt ut när mammor kommer med barnvagn och en cigg i munnen eller röka i närheten.

  1. idasmirakel

   Martinique: ja precis det går verkligen inte ihop, ännu värre är de man ser sitter och röker och ammar! (Sm väl rä har jag bara gjort de en gång)
   Usch va hemskt det måste vart och jag håller nog me om att det hade nog med dina osunda vanor att göra tyvärr. Tur du har tre v
   Underbara fina barn nu som du gjort rätt med att inte röka med 🙂
   Kramar! 🙂

 7. Malin - Collins mamma

  Håller fullständigt med dig. Jag var också värsta storsnusaren innan men när pluset kom på Stickan var det byebye nikotin. Nu snusar jag onico ibland. Tycker synd om barnet i hennes mage.

 8. Johanna

  Håller med er allihop, blir sjukt förbannad när man läser alla jävla bortförklaringar som folk har. Nej då ska man fan inte få skaffa barn! Skulle kunna skriva hur mycket som helst men blir bara förbannad så jag skriver bara att jag håller med er och att allt annat är oacceptabelt. Så är det bara!

 9. Linn

  Jag blir så arg när vissa bortförklarar och förklarar sig med info som inte stämmer. Det är farligt att röka genom hela graviditet. Även 1-2 två cigg om dagen, punkt slut. Att barnet till en rökare kan ha låg födelsevikt verkar endel skriva som att att det inte är så farligt, men ingen nämner att det beror på att man med ciggen stryper åt näringen till barnet. Inte så bra? Saker som kan drabba barnet är ju tex koncentrationssvårigheter och lättare att få beroende, saker en kan få utan att mamman rökte, men man vill väl inte öka riskerna?
  Även när barnet har kommit ut tycker jag det är viktigt att inte röka vid sitt barn, ser inte bra ut när man ser småbarnsföräldrar stå och röka framför barnvagnen!
  Ursäkta för uppsats, hehe men blir så arg! Jag är vääääldigt dömande men det handlar ju om små, oskyldiga barn!
  Kanon att du slutade helt Ida!! Kram!

 10. Helena

  Det är helt sjukt! Om man inte kan sätta undan sina egna behov, som dessutom skadar sitt barn, hur skall man då kunna ta hand om en liten bebis…. Barn föder barn. Spelar ingen roll att hon är 18 och ses som vuxen i de flesta fall. Resonerar man så som hon gör då är man oansvarig, obildad och omyndig i mina ögon. Hur kan man tro att 1-2 cigg om dagen är mindre skadligt för barnet än stressen av att sluta med ett beroende? Oh lord säger jag bara…

 11. Johanna

  Jag håller fullständigt med, det borde vara både det enklaste och svåraste att göra efter man fått reda på att man har ett liv i magen..
  Tror kanske inte riktigt att tjejen är redo :/

stats