Idas Mirakel

Gravid vecka 38 (37+0)

Då var det vecka 38 (37+0) nu då så nu är min lilla prins helt färdigbakad och ska bara ”fixa det sista” innan han ska komma ut.. 😉
Idag hos barnmorskan kunde hon säga att han nu är fixerad!
Så skönt att allt är som det ska, och hon mätte sf måttet till 36cm och hjärtljuden låg ca på 125.
Nu bara de senaste dagarna har jag kännt ett stort tryck nedåt och det känns som det skulle kunna läcka urin när som för det känns som hans huvud är halvvägs ute och jag inte kan ”stänga” ordentligt vilket jag självklart kan men det känns så. Så detta har gjort att jag nu går mer bredbent och vaggar nästan ännu mer när jag går! och så fort han rör sig så trycker det ännu mer ner och det är ibland obehagligt men det gör inte ont.
Sen förra veckan har mina fötter och ben svullnat rätt bra och det spänner i dem och sticker.
Känner mig tröttare än innan och sömnen är fortfarande inget att hurra för, svårt att somna och när jag somnar sover jag oroligt och vaknar 2 gånger på 6 timmar och det är inte alltid lätt att somna om då.
Längtan efter dig min skatt är enorm så du får komma ut någon gång nästa vecka tycker både jag och din pappa. 🙂

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. idasmirakel

      Tack snälla! Ja shit va man längtar, man längtar ju så mycket att jag inte ens är rädd för förlossningen längre, tror det kommer bli häftigt att föda barn.. 🙂

stats