Idas Mirakel

Hur gör ni?

På föräldragruppen i tisdags så talade vi om hur man delar upp nätterna mellan en mammaledig mamma och en jobbande pappa.
Jag kanske ska börja med att berätta hur vi gör.
Eftersom jag ammar och har Collins säng jämte min så har jag lite mer koll/ansvar eller ja ansvar låter ju dumt men ni förstår hur jag menar , än vad Alex har. Nu har vi ju en son som sover väldigt bra om nätterna ca 19:30-07:30 med en diff på en timme om vi är iväg och ställer till tiderna för honom men är vi hemma så ser det nästan alltid nu för tiden ut såhär.
Iaf så behöver vi sällan pyssla med honom på nätterna men från början när han åt var tredje timme så tog jag de flesta ”passen” men väckte Alex så fort jag kände att jag inte orkade utan att skämmas.
Nu ber jag sällan om hjälp eftersom jag sällan själv behöver gå upp men på helger när Collin vaknar för första frukosten vid 07:00-08:00 nån gång så tar Alex blöjan och sen matar jag och oftast så får jag sova kvar en stund på lördagar och Alex på söndagar om vi inte har någon tid att passa eller liknande.
Jag fick för ett tag sen höra om en pappa som sagt till mamman på BBatt bara så du vet så tar jag inga nätter eftersom jag jobbar. tänk er om det barnet skriker genom nätterna och aldrig sover på dagarna?!
Endel barn sover ju inte på dagarna så när ska mamman i så fall få någon form av sammanhängande sömn? Och ifall barnet sover en timme där och en här så får mamman sova strö timmar lite närsom under dygnet och hur bra kan man ta hand om ett barn när man är mer död än levande av trötthet?
Jag tror att alla gör olika och det är olika vad som passar alla familjer.
Att det blir mer för mamman som ammar är ju självklart och ofta även för den föräldern som är hemma men att den andra som jobbar ska ligga jämte natt ut och natt in och få sina 8 timmar utan att hjälpa till är iaf för mig inte okej men alla är vi olika som sagt.
Jag undrar hur ni gör under nätterna, hur ni delar upp det?

20130925-230331.jpg

Min lilla familj…

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Martinique

  Vi har gjort lite olika men till mestadels är det jag som tar nätter. Tim sover så hårt att han inte vaknar och att bara få honom att vakna är en ren konst och då har man redan själv blivit klar vaken.
  Med Caspian tog vi varannan natt, den som hade haft natten fick sova på morgon.
  Med Mirabelle ammade jag och hon skrek konstant i 10månader. Hon ville sällan vara hos någon annan än mig så jag tog alla nätter. Men Tim fick ofta ta ledigt ifrån jobbet på morgonen och låta mig sova ut och varje helg fick han stiga upp så jag fick sova.
  Med Wintra är det oxå jag som tagit nätterna eftersom hon vägrar ta nappflaska. Men sen kan jag sova på helgerna och gå och lägga mig tidigt om det behövs.
  Man gör ju som det passar äns egna familj. Jag väcker sällan Tim om barnen bli sjuka på nätterna heller, det tar jag eftersom jag kan anpassa mig mer med skolan än vad han kan göra på jobbet. Så det är bättre att han får sova.

 2. sofie

  jag tar alltid nätterna och mornarna. Min sambo hör inte barnen när de vaknar, jag vaknar så fort de gnyr lite och går då upp direkt för att de inte ska bli klarvakna.
  sedan är jag piggare än min sambo och orkar inte tjaffsa om vems tur det är att ta kvällar, nätter, mornar.

 3. Marie

  Klokt skrivet! 🙂 Vår kille är nu 10,5 månad och från dag 1 har vi hjälpts åt på nätterna. Under de 9 månader jag ammande så var jag såklart vaken mer på nätterna, men väckte min sambo om jag kändr att jag behövde hjälp.

  Nu när vår son dricker välling så tar vi varannan natt då vår kille fortfarande vaknar 3-5 gånger varje natt. Min sambo har alltid tagit morgnarna med blöjbyte och kaffe på sängen, hihi!

  Skulle inte tycka det var ok att ensam ta varje natt trots att jag är ”mammaledig” och han jobbar! 🙂

 4. Jennie - mamma till Leonard

  Åh det är så viktigt att man hjälps åt. Skriver inga namn eller nåt nu men ett par bekanta till oss har mamman berättar att hon tar alla nätter då pappan inte är mycket till hjälp. Hon har dessutom 2 barn en på 1 år ich en på 6 månader. Som sagt hon tar alla nätter själv och pappan sover för att orka till jobbet. Förra helgen körde denna mamma rakt ner i diket med bilen då hon somnade framför ratten med båda barnen i bilen ( i Eksjö hände detta ) bilen blev helt kvaddad och det är ett under att ingen kom till skada men fy fan vilken änglavakt dom hade!!
  Usch, man måste hjälpas åt. Jag och min kille hjälper alltid varann på natten nu blir de ju inte så ofta då han sover hela nätter. Men när han ca mindre tog Christian alltid blöjorna och jag gav mat. Sen hjälpte han till massor ifall Leo skrek osv! skämms inte ett dugg över att han få vara vaken även fast han ska jobba. Jag jobbar ju hemma med bäbisen och det behöver man ork till också. Och efter olyckan där så har jag verkligen lärt mig att minsann båda ska hjälpa till under natten 🙂

 5. Sandra

  Jag tar varje natt och går upp på morgonen i veckorna, vi har dock kommit överens om att varje tisdag natt får jag sova (jag ammar inte längre) en hel natt men går upp på morgonen. På helgerna så får vi varsin sovmorgon och hjälps åt nattetid. Vår son sover otroligt dåligt men många uppvak per natt han sover i regel mellan 20-05 och vaknar allt från 1 gång till 20. Så blir en natt extra tung brukar pappan hjälpa till även om han jobbar. När jag ammade tog jag alla nätter. Han sover dåligt dagtid också ca 20 mins perioder så har inte kunnat vila på dagarna eller men nu börjar det bli mycket bättre dagtid iaf 🙂 jag tycker man ska försöka hjälpas åt så båda föräldrarna får sova så mycket som det bara går!

 6. lynn

  jag är lite bortskämd märker jag när läser kommentarerna här. min dotter är nu snart 8 månader och sover nu mellan 1930-0630 ca. men de första 2 månaderna delade vi oftast på nätterna även fast min sambo troligen tog fler nätter.
  nu om hon vaknar går han alltid upp och på helgerna med. dock på veckorna går vi oftast upp samtidigt eftersom tjejen vaknar av att pappsen går upp, lite surt :p tror anledningen till detta är att han har dels lättare för att vakna och att vi någonstans har vi konstaterat att det är lite mer rättvist på de här sättet. jag är ju trots allt hemma själv med liten 12 timmar om dagen och tar hand om allt i hemmet. men alla gör ju olika, men tycker att man ska dela så mycket lika som möjligt. som jag brukar säga till min sambo du fick komma till en kväll och jag fick fog lossningar i 42 veckor och sen trycka ut 3,5 kg ur min stackars mutta, inte mer än rätt att han får va lite rött nån gång ibland 😉

 7. Millan

  Vi tycker precis som er.
  När jag fortfarande ammade var det ju jag som tog nätterna och fick lite avlastning på dagarna med allt som går: mat, städ m.m. Nu är Lillen 9 mån och har kommit in i en förjävlig period rent ut sagt och vaknar hela tiden och vägrar somna om. När sambon jobbar försöker jag ta nätterna så mycket som möjligt, så han orkar jobba och avlasta mig när han kommer hem. Men imellanåt petar jag på honom så får han gå upp och det gör han utan protester! På helgerna hjälps vi åt så gott det går. En av morgorna får jag sova ut 🙂
  säger precis som många andra: man är två om att skapa barnet och då är man två om att ta hand om det!

 8. Tove

  Jag tar nätterna, men vaknar karln före mig någon gång går han upp och ger Lowa nappen igen. Det är oftast det som behövs, även om det är ca 7-8 gånger per natt! På helgerna tar karln morgonen och jag får sova 2-3 timmar till. Min karl delar gärna på nätterna men jag vill att han sover så mkt som möjligt då han kör lastbil hela dagarna. Vill ju inte att han somnar vid ratten!!

 9. Ida

  Min dotter är nu 6 månader och sover nu hela nätter utan att äta. Hon sover i vår säng mellan oss och det är jag som tröstar och kramas när hon sover oroligt. Behövs det göras mat så väcker jag min man som snabbt gör en flaska som jag matar henne med. Min man sover väldigt tungt och vaknar inte när hon skriker. På gott och ont….
  Har jag sovit dåligt en natt så sover jag på dagen när hon sover. Brukar bli några timmar totalt faktiskt.

  Men vi har haft det riktigt jobbigt. Hon hade kolik i drygt fyra månader och strulade med både mat och sömn. Sov de två första ,ånaderna på oss, mage mot mage. Då fick min man ta ut dubbeldagar på föräldrapenningen och jobbade mån, ons och fre för att vi skulle få sova varannan natt han och jag.
  Det har varit tufft kan jag säg! Och de tre första månaderna kändes som en ända låååång suddig dag.

 10. Emma

  Jag helammar min 4-månaders son så jag tar honom på nätterna. Min man tar honom om jag ber honom, men än så länge tycker jag att det går bra, så det är sällan 🙂 han vaknar kanske 2-3 gånger för mat mellan 21-08 (inte alltid han äter så mycket, men det är ju tryggt att somna om vid bröstet… :)) och somnar alltid om.

  Min man får dock ha honom mycket under kvällarna efter jobbet så att jag kan vila lite, lilleman sover inte så mycket på dagarna! När jag slutar amma får det bli annan fördelning 🙂

 11. S.

  Min sambo jobbar 3-skift så det är blandat dag/kväll/natt som gäller. Det blir oftast jag som tar nätterna (sällan mer än att liggamma och somna om 2-3ggr på morgonsidan, men ändå). Vi försöker turas om med morgnarna så gott det går, ibland tar han lilleman någon timme efter nattjobbet så att jag får sova. Om det har varit en kass natt och jag vet att han ex ska jobba kvällen så har jag inga problem att be honom gå upp 😉 Man är två om det!
  Eftersom vi båda jobbar oregelbundet har vi sedan innan bebislivet ganska lång vana av att ha rubbad dygnsrytm och har förståelse för om den andre är trött. Man måste vara extra snäll och förlåtande vissa dagar..

 12. Sandra

  Min man jobbar skift så vi har inte ”helg” på samma sätt. Ibland har han två dagar i rad ledigt, ibland en dag sedan jobb igen och efter det en ledig dag. Jag tar alla nätter och morgonar, däremot tar min man mest hand om hunden och försöker rasta honom så ofta och mycket som möjligt. Jag håller helt med dig om att det inte är okej, man är två om det och det är ju något man valt tillsammans. Precis som det krävs två för barnet att komma till tycker jag man skall tänka att det krävs två personer för att räcka till, till en början och såklart om möjligheterna finns. Jag menar inte på något sätt att det att ensamstående föräldrar missar något- mest att de är nog väldigt trötta utan avlastningen.

 13. Sandra

  Vi gör som ni, i stort sett, förutom att jag tar alla helgmornar också, i 9 fall av 10. Det kommer bli annorlunda när vi jobbar båda två, då får vi turas om på helgerna

 14. Jaana

  Vår dotter är 3 månader och jag har tagit alla nätter. Hon sover inte ”exemplariska” tider, eller hur man ska säga, men jag har känt att jag ändå har orkat (hon vaknar ca; var 2-3:e timme och vill amma eller byta blöja). Pappan jobbar, men han skulle självklart ta över om jag väckte honom och behövde hjälp. Sen ca tre veckor tillbaka har jag varit dö trött (alla veckor av lite sömn har tagit ut sin rätt) så pappan har tagit ”morgon passen” varje helgdag så jag kan sova ut någon/några timmar. Han säger själv att det är skönt med lite far-dotter tid innan nästa amning, speciellt eftersom han är borta mesta av tiden på vardagarna. Bör tilläggas att han är en morgon person, så win-win 🙂

 15. Tessa

  Det är alltid jag som går upp med barnen:( jag var själv med min första så det har bara blivit så att jag går upp. Sen har jag väl tur att båda sover bra. Men en sovmorgon skulle inte skada. Men när jag påpekar det så blir han sur och säger att han jobbar. Men jag går alltid upp vid 5 först och ger mat och sen vaknar båda ungarna vid 7 och då får jag gå upp:( han vaknat inte ens när den lilla skriker:( så jag skulle vilja dela detta men då blir det alltid tjafs så då tröttnar man och går upp iaf.

 16. Vilma

  Haha hos oss är sömn ett känsligt ämne. Jag har tagit honom varje natt sedan han föddes, förutom en natt på en helg =) Vissa gånger har jag fått sova till 8-9 på helger när J har gått upp och tagit L, men mer än så har det inte blivit hos oss trots att jag faktiskt pluggar 87 % också, L sover nu för tiden även rätt dåligt om nätterna så någon vidare bra sömn blir det inte haha! Men det får bli ändring på det när J är hemma sen istället. Men tycker precis som du, att det är igentligen inte okej, och vissa gånger känner man sig ju precis som du sa mer död än levande. Men sen vaknar jag ju alltid innan J också och känner inte att jag är speciellt ”snäll” om jag ska låta L ligga och skrika till J vaknar utan tar då honom frivilligt, fast ändå inte om du förstår vad jag menar haha! KRAM

 17. Cassandra

  Här är det fortfarande mat 3 gånger per natt och jag tar alltid hela nätterna, eftersom jag ammar. Hon vaknar för morgonen vid 6.30 och då går jag ofta upp men om jag haft en jobbig natt eller är extra trött så tar pappan henne så jag får sova en timme till. Efter en timme blir hon dock alltid gnällig igen så längre än så får jag inte sova. Har tur som kan sova två timmar på dagen när hon sover 🙂 lillan är 5 månader nu.

 18. Rebecca

  Vi bestämde innan bebisen föddes att om det blev en jobbig period så skulle vi dela lika på nätterna oberoende av jobb. Hade någon av oss varit t ex kirurg hade vi väl fått tänka om men nu är vi tack och lov inte det.

  Nu sover dottern (3 månader) dock alltid hela nätter så än har det inte blivit något problem. 🙂

stats