Idas Mirakel

i-Size i samarbete med Britax

image
i-Size
Att det var bättre förr stämmer inte alltid.
Vår utveckling går framåt hela tiden och att åka bil med barn blir allt mer säker.

Sedan 2013 håller en ny EU-standard för bilbarnstolar på att fasas in. Den nya standarden heter UN R129 och består av tre faser.
i-Size är den första fasen och den enda som är helt klar.
i-Size omfattar endast stolar som monteras med ISOFIX.
Än så länge berörs inte bilbarnstolar som installeras med bilens bälten samt bältesstolar, men kommer att ingå i den nya standarden längre fram. Det kommer att ta ytterligare några år innan fas två och tre är klara. Till dess gäller den tidigare standarden, ECE R44, parallellt med UN R129.

Vad innebär då i-Size?

– i-Size innebär att bilstolstillverkaren anger längden på barnet som stolen är anpassad för. Tidigare var det barnets vikt som skulle anges. Maxlängden för i-Size är 105 cm.
Tänk på att i de nuvarande bältade stolarna kan barnen ofta sitta bakåtvänt tills de är betydligt längre än så.
Det absolut bästa är att låta barnen åka bakåtvänt upp till 4-5-års ålder/tills det att de väger 25 kilo.
Generellt sett är det alltid säkrare att åka bakåtvänt, då barnet är bättre skyddat även vid en sidokrock.

– i-Size kräver att bilbarnstolar för barn upp till 15 månader ska vara bakåtvända. I den tidigare standarden, ECE R44, är det upp till 9 månader som gäller (13 kg). Babyskydd som är tillverkade enligt i-Size är större eftersom de måste klara upp till 15 månader.

– Förutom test av frontalkrock har nu även test för sidokollision införts.

– i-Size kräver även att bilbarnstolarna och bilarna ska passa ihop. Stolarna monteras enkelt i bilens ISOFIX-fästen, vilket gör att risken för felaktig montering minskar.
Vilket är en mycket bra grej då det ibland kan vara svårt att montera stolarna rätt när bilarna och stolarna ser olika ut.

Här i Sverige är vi bra på att låta våra barn åka bakåtvänt betydligt längre än till 15 månader, vilket leder till färre dödsolyckor i trafiken bland så små barn, jämfört med många andra länder i Europa.
I stora delar av Europa är i-Size alltså en stor förbättring eftersom många vänder sina barn alldeles för tidigt. De svenska rekommendationerna att låta barnen åka bakåtvänt till 4-5 års ålder eller 25 kilo, är dock betydligt säkrare och såklart något vi ska fortsätta med.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats