Idas Mirakel

Jag blir så jävla förbannad!

20140311-082641.jpg

Igår på BVC föräldragruppen höll jag på att flyga i taket!
Vi hade rektorn för Huskvarnas största förskola som berättade och pratade lite fritt om hur verksamheten såg ut, bra tänkte jag, vi fick reda på lite saker vi inte hade tänkt på som hur de gör vid vilostunder, mat, utelek och hur det funkar om föräldrarna inte bara jobbar 7-16 utan även när de jobbar natt och skift.
Jag frågade mest av alla i gruppen fast det inte är ett alternativ att Collin kommer gå på denna förskola men jag kände att ska man få svar på endel frågor så bör väl rektorn vara den som kan ge mig bäst svar?!
Nepp så var det inte!

Hon började berätta om hur de gör vid måltiderna, den största förskolan fick mat från den närliggande låg- mellan- och högstadie matsalen och de mindre förskolor de arbetade med lagade maten själva.
Jag frågade hur de funkar med mat allergier varpå hon svara ja de barnen som är allergiska måste ha ett läkar intyg på att de verkligen är allergiska
Jaha tänkte jag och de som inte är riktigt säkra då?
Sedan frågade jag om hur de gör med de barnen som inte äter vissa produkter, som tex gris pga religiösa anledningar.
Jajjamän sa hon, de barnen får givetvis en egen kost där gris utesluts. va bra tänkte jag.
Nästa fråga jag hade var att ifall de har Svensk kött?
Det kunde hon inte svara på?
Det hade hon ingen aning om!
Men det trodde hon inte för det är inte billigast.
Det jag undrar då är främst, är det inga andra föräldrar som någonsin har ifrågasatt va deras barn matas med på deras förskolor?
Det är sån jävla dubbelmoral så det stinker om det. Först är det så jävla viktigt att barnen får så ekologisk och bra mat som möjligt och med bra mat anser jag är svenskt kött som är slaktat på ett okej sätt där djuren inte är fast fixerade hela sina liv utan att få ta ett enda steg själva.
De djuren slaktas på de mest otäcka sätt, skinnflås, misshandlas och får aldrig komma i närheten av ett naturligt beteende för va deras instinkter säger.

Jag blir så förbannad när jag tänker på det!

Kvinnan sa att kommunen har handlat upp det billigaste så du får nöja dig med det.
Jag säger att det ska jag inte behöva om de kan ge andra barn olika koster pga av deras religion måste de kunna ge mitt barn Svenskt jävla kött pga etiska själ.
Hon lägger huvudet på sne och frågar va jag hade tänkt göra om de nekar mig och min son den kost jag vill ha.
Alltså det kokar i mig och det gjorde även då, jag börjar givetvis stamma som vanligt när jag blir förbannad och vill få fram min åsikt på så kort tid som möjligt och dessutom hade Collin bajsat så jag fick avbryta och gå ut.
Jag menar jag begär inte att de ska frakta hit en ko jävel från Indonesien! men hade det varit min religion hade de väl gjort det av den enkla anledning att de ej vill stöta sig. Givetvis tycker jag att det är bra att de barn som inte äter gris ska få en kost utan, det är jätte bra att de ser till deras religion och bemöter deras krav på detta sätt men jag begär fasen inget konstigt enligt mig själv, jag begär bara vanligt svenskt kött som vi ger vårt barn hemma.

Det är så jävla typiskt vårat land, allt ska vara det billigaste möjliga när det gäller våra barn, vår framtid att vi inte ens kan gynna våra egna bönder i vårt eget land där vi vet att djuren behandlats bra och ej är behandlade med antibiotika till tusen för att växa så bra som möjligt och ge så mycket kött till billigast pris som möjligt.
Jag blir så jävla förbannad!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Victor

  Det är ju inte rektorn som bestämmer. Läs på lite hur det funkar först så lägger ingen huvudet på sned framöver. Framförallt läs på vilket parti ni röstar på. Först klagar man på att det är för höga skatter, sedan att pengarna inte räcker till i kommunen. Kom igen, tänkt till!

  1. idasmirakel

   Victor: ja nu vet jag inte om din kommentar var riktad rakt till mig eller de andra som också svarat men som du kan se längre upp är jag mer än gärna villig att betala mer för att få en bättre förskola och över lag mer skatt för ett bättre välfärdssamhälle och visst kan man dra detta långt men just nu var det denna rektor som betedde sig illa och ville få mig att känna mig liten som försökte ställa krav på kvaliteten.
   Givetvis förstår jag att det inte är denna rektor som har bestämt detta utan det är en styrelse i kommunen, det var hennes bemötande och ovilja att se till att folk har olika värderingar och hon verkade tycka att mina värderingar inte är lika mycket värda som någon annans.

 2. Linda

  När kommunen upphandlar livsmedel kan de använda utvärderingsmodell lägsta pris. Det behöver dock inte betyda att de inte ställer krav om djurskydd i sin upphandling. Så länge producenterna följer miljöstyrningsrådets kriterier på bland annat djurskydd så kan vi vara säkra på att kommunen köper in bra kött OM köken handlar avtalsprodukter.
  Eftersom jag arbetar med detta vet jag att kommune och landsting ställer högre och högre krav på varorna de upphandlar. Men det är en svår avvägning om budgeten inte räcker till – hur mycket krav kan man ställa och samtidigt hålla sig till den budget som politikerna fastslagit?

 3. ulle

  Bra att ifrågasätta borde fler föräldrar göra !!! På min förskola fick vi färdiga pannkakor som kom ifrån Tyskland (fick inte köpa några andra för det var upphandling på dessa). Vi valde bort pannkakor pga. detta, samma sak var det med färdiga köttbullar. Det är det vi ger våra barn på många förskolor och skolor, vi har egen kokerska men det hjälper inte

 4. Natali BLOGGAR om livet med 4 barn ♥♥♥

  Du kommer att få vara förbannad resten av barnets skoltid kan jag säga. I en annan kommun där vi bodde förut fick barnen LÄTTA på smörgåsen för att livsmedelsverket tycker att man ska ge barnen lättprodukter pga problemet med barnfetma. SAY WHAT?? Ja men visst, aldrig i livet att mina ungar äter margarin, efter föräldrastorm fick den avdelningen bregott, medan resten av förskolan fortsatte med LÄTTA. Maten var för övrigt katastrof, att köpa närodlat från en närliggande ekologisk bondgård var uteslutet då det ju ska vara en öppen förhandling så maten kom från helt olika ställen. Även fast vi hade fått reda på att om man köpte direkt från bonden så skulle maten inte bara bli ekologisk utan faktiskt billigare i längden. Men men, det är som att slå huvudet mot en vägg detta.

 5. Evelina

  Men alltså jag förstår varför du kokade för det gör jag också just nu när jag läser det här! Jag tycker det är sjukt att hon förnedrade dig så när det är hon själv som är okunnig. Fy fan! Min dotter har inte börjat förskolan än men när vi ställde oss i kö så var maten prio ett, egen kock är ett måste för då är de lättare att påverka som förälder.

 6. jennie - mamma till leonard

  åh jag förstår din frustration jag hade kokat jag också!!
  Vi besökte en förskola i norrahammar igår och där lagar dom egen mat, ekologisk och svensk kött.. ( det var till och med hon som sa de utan att jag behövde fråga) vilket jag tyckte va super bra!
  MEN hade jag kommit till en förskola där de inte kunde se till att mitt barn tex vill ha svensk kött så hade jag kokat. Då hade väl min unge fått äta utav det vegitariska och så käkar vi bra kött hemma istället 🙂

 7. S

  Håller med om att de självklart borde servera svenska råvaror! Jag vet föräldrar som fyllt i en sån där lapp om spec. kost och skrivit att deras barn äter vegetariskt på förskolan av etiska skäl. Funderar på att göra det jag med. Kött kan vi äta hemma, där vi har någorlunda koll på varifrån det kommer.

 8. Kajsa(kanel)

  Eimi, det är dock inte bara avgiften föräldrar betalar som betalar alla kostnader för förskolan. Det absolut mesta får förskolorna från kommunen, ca 10 000 kr per barn och månad. Det är upp till varje kommun hur mycket bidrag man ger, och det är alltså främst det som avgör vad förskolorna har råd att köpa in. Främst handlar det alltså om att det ska finnas tillräckligt med skattepengar och att politikerna vill satsa dem på just förskolan.

  Ida, jag förstår att du blev förbannad!! Det hade jag också blivit. Och fy vad fult av henne att säga så till dig!!! Hur kan hon med?! Ja, sjukt konstigt att religion är självklart att ta hänsyn till men inte etik! Eller barnens hälsa för den delen. Tycker att det borde vara självklart att även servera ekologisk mat. Ännu mer eftersom de lär barnen på förskolan att ta hand om naturen..? Man kanske skulle starta en ny religion som förbjuder oss att äta mat som är dålig för oss, djuren och naturen. Undra om de kan säga nåt då?? 😉

 9. Linn - mamma till Theodor

  Förstår att du började koka, och ett sånt bemötande?? Alla skolor och förskolor borde iaf sträva efter att ha ekologisk mat, och speciellt svenskt kött..
  När ens eget barn går på förskola kan man ju försöka prata ihop sig med andra föräldrar och gemensamt trycka på för eko/svensk mat!

 10. M

  Gud så smarta frågor, jag har aldrig tänkt så mycket vad min son äter när han är i dagis. Men jag vet att Linköping som vi bor i Är den absolut snålaste kommunen i Sverige!!
  Jag ska också fråga vad dem igentligen får!
  Kram och stå på dig

 11. Eimi

  Jag förstår din frustration men här handlar det mycket vi föräldrar. om alla föräldrar var villiga att betala lite mer i banomsorg och sluta klaga på att de tycker att det är dyrt (vilket det egentligen inte är) så skulle inte kommuner behöva tänka på att inhandla efter lägsta pris utan inhandla efter kvalité. kanske inte är så helt men det är den uppfattningen jag har

  1. idasmirakel

   Eimi: ja jag är villig att betala mer men överlag är jag även villig att ge mer skatt för ett bättre land på fler punkter men ibland handlar det om att de måste se om, är det verkligen ok att våra fångar får bättre mat än våra barn och gamla? Det givetvis ska de ha bra mat men barnen och de äldre ska inte ha sämre utan bättre!
   Tyvärr är det nog allt för många som inte vill/kan betala mer och de kommer alltid vara de som styr.
   Men om vi skulle köpa vårt eget svenska kött och byta ut allt till eko så kommer eko priserna sjuka något kopiöst. Och ser man bara några år tillbaka så har de redan sjunkit med tanke på att fler väljer de bättre alternativen före de billigare.
   Tack för ditt svar. Kram 🙂

stats