Idas Mirakel

Något som är viktigt för mig

Sedan jag blev mamma har mina tanker kring föräldraskap och uppfostran förändrats och förändras hela tiden.
En del saker har jag fått tänka om helt, släppa efter och se lättare på.
Andra saker har jag tänkt om och tänkt till extra på.
Man kanske kan säga att jag är ”sträng” på en del punkter och ”slappare” på andra.
Och en del saker är viktigare än andra.
För mig är genus viktigt. En del tror att genus handlar om att göra alla könlösa, och det är ju inte riktigt rätt.
För mig är det viktigt att Collin får många alternativ under sin uppväxt. Han har olika färger på sina kläder (även om jag älskar blått och tuffa kläder så infinner sig rosa plagg) för att han själv när han är större ska kunna få välja utan att jag redan valt allt för mycket åt honom.
Leken är viktig för mig, här hemma blir det mycket att köra med sin bil, lära gå vagn och sin dockvagn. Andra favoriter är bebisen (rubens barn docka), traktorn och läsa böcker.
Traktorer är en stor favorit hos farmor och farfar som bor 100 meter ifrån oss på en gård med mjölkkor och traktorer.
För mig är det viktigt att Collin får alternativ och jag ser det inte som det är fel eller löjligt att ge honom mer än bara bilar och andra typiska pojkleksaker. Jag ser det som jag ger honom en rikare och mer varierad uppväxt.

IMG_4970.JPG
För mig är det även viktigt att ge honom bra mat, med mycket näring och på goda villkor. Vi köper eko och så svenskt som möjligt.
Samtidigt som jag tycker bra mat är viktig så tycker jag det är okej att vi ”fuskar” ibland och någon gång ibland få äta korv när vi är på språng i stan eller smaka på mammas pommes.
Vi ger honom inte något sött, som om det går med allt socker i typ allt, men han får inget fika, ingen söt dricka, inga chips och definitivt inget godis.
På förskolan får barnen ha med sig glass när de fyller år om dem vill, så vi har valt att resonera så att han får äta där men bara när någon fyller år.
Jag vill inte att han ska få sitta och titta på när alla andra barn äter mitt framför hans ansikte, det hade han aldrig gått med på!
Även om han inte kommer ihåg det så tror jag det är känslan som han upplever som sätter sig. Nästan som när man använder sig av ”skrika sig ensam till sömns” metoden när barn ska lära sig somna själva, det kommer inte bebisarna ihåg men att under sina första år inte få den tryggheten att mamma/pappa alltid finns där när jag behöver, sätter sina spår, så tror jag i alla fall.
Så här resonerar jag just nu om detta men man vet ju aldrig när som ändras det ju mer tiden går, barnet växer och jag blir mer och mer van som förälder.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. J

  Hej! Tänkte bara höra hur du tänker kring maten på förskolan? Vi äter också endast eko och så hemma, men på förskolan har dom tyvärr inte kommit så långt! Kan tycka det känns lite jobbigt att man inte kan påverka kvaliten där..

 2. Sanna

  Kloka ord och tankar tycker jag!
  Även fast min lilla son bara är 7månader så tänker jag redan mycket på det du tar upp, bra mat är extra viktigt för oss och så även det med socker, tycker det är skrämmande att det finns så mycket ”gömt” socker, som exempelvis i fryst kyckling…

  Tack för en härlig blogg & allt du delar med dig 🙂

 3. ylva

  Du verkar vara så himla klok! Om du är intresserad av genus så finns det en väldig bra bok som heter typ ”ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2”.

  Gällande att barnen tar tar med sig glass vid födelsedagar så gör förskolan fel där. Förskolan ska vara sockerarter och dessutom kostnadsfri utöver avgiften. Så om ni är missnöjda med det och orkar krångla lite så kan ni ju ta upp det med förskolan.

  Kram!

 4. cass

  Blir nyfiken på hur du själv gör med fika/godis då? Mitt barn är lika gammalt som Collin och jag känner att det är mer fel att hon ska titta på när vi fikar (precis som du skrev om glass på förskolan) än att få smaka på min bulle eller godis. Hur kommer du runt det, fikar du aldrig? 🙂

  1. idasmirakel

   Cass: när vi är hemma hos någon så brukar Collin få fika först på frukt eller en macka sedan får han leka medans vi fikar vilket brukar funka.
   Är vi iväg har jag oftast med mig frukt eller kanske en ellas kitchen skorpa som han tycker är mumma! Sen sitter jag inte och äter mitt framför honom utan kanske försöker ha Bullen bakom en kopp och bara ta lite i taget när han inte ser. Det funkar oftast. Skulle det bli panik får mamman snällt stå över. Har man vispad grädde eller något bär till fikat så kan han få smaka på det om det skulle behövas.
   🙂

stats