Idas Mirakel

När mjölken rinner till

Idag har jag talat om bröstmjölk och amning och allt vad det innebär med svägerskan.
Både hon och jag helammar och är dels jätte nöjda med att vi gör det och dels jätte glada att vi stod ut och kämpade i början när det var lite jobbigt och gjorde ont.
Dag 6 i Collins liv började jag med amningsnapp och från den gången jag satte på nappen har min amning funkat så när som prefekt.
Dagarna innan nappen var fyllda med ångest, svullna sönder suttade bröstvårtor, bråk vid bröstet och en hungrig bebis som inte gick upp i vikt.
Personalen på förlossningen sa till mig att inte låta personalen på NEO ge honom för mycket ersättning men en bebis hög på morfin orkar inte äta själv så hade han inte fått ersättning och efter några dagar min pumpade mat genom sonden så hade han inte fått någon mat alls, detta ledde till stress och ångest för mig som inte trodde amningen skulle komma igång alls efter en sån start.
Idag funkar amningen super bra, jag kan pumpa rätt ofta och frysa som vi använder när jag är borta.
Att pumpa funkar jätte bra för mig vilket jag är super glad över, dels för att kunna ha lite i frysen så jag vet han får bröllemjölle när jag är borta och de kvällar som tex denna när jag druckit dåligt så kan vi värma mat från frysen till honom. Idag hade jag pumpat lite i morse och i eftermiddag/kväll drack jag dåligt med vatten och på en gång märktes detta så det var tur vi hade lite tinat i kylen som vi snabbt kunde värma i vattenbad till prinsen.
Det är ju mer nu på ”äldre dagar” när Collin äter mer per gång som det ibland kan strula på kvällarna och då är man väldigt glad att det finns pump och ibland får han ersättning som tex när jag ”vägt” brösten innan och de känns som de borde finnas ett mål men han ändå inte verkar var nöjd så vill jag inte tina ett helt mål mat (ifall vi får slänga det om vi tinat upp de och han ändå inte äter) på 150ml så då kan vi blanda till lite granna ersättning som tillägg och det funkar jätte bra för oss. 🙂
Man är ju rädd om de droppar bröstmjölk man har för ersättning går ju köpa men bröstmjölk finns ju inte på Ica direkt 😉

Hur som helst är jag väldig tacksam för att amningen funkar så fint för det ska man inte ta förgivet det krävs ofta mycket mer jobb än man tror i början (och det är många som inte får igång produktionen alls) mycket blod svett och tårar men det är så värt det och jag hade inte bytt ut det för något. 🙂

20130817-221517.jpg
Mina fyra mest gillade instagram bilder, självklart på min skatt.. 😀

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kajsa

  Så skumt att du får för lite mjölk när du inte druckit tillräckligt! Bra att du kommit på anledningen då de gånger det har hänt så du har vetat vad du kan göra för att förhindra det. Och vilken tur att amningsnappen har funkat så bra för er! Jag kan tänka mig att det inte blir samma ”tuttförvirring” heller när ni har amningsnapp. Han måste ju fortfarande arbeta mer för att få i sig mjölken, men det blir i alla fall inte lika svårt att få tag om den som om bara bröstvårtorna.

  Oj, stor kille 🙂 Nimon växer mest på längden, han har stl 68 och är tre månader. Men en liten spinkis är han också på 5,3 kg.

  Kul att få läsa om hur er amning är 🙂
  Kram

  1. idasmirakel

   Ayse: jo jag har ju inte så mycket val för det funkar inte utan den för oss. Har försökt arbeta bort den men funkar tyvärr inte.

 2. Kajsa

  Vad skönt att amningen har funkat bra för er! Visst är det mysigt och smidigt när det funkar?!

  Eftersom din amning fungerar bra och du vet vad som funkat bäst för er är inte min poäng att få er att ändra på någonting alls! Men eftersom du har en hel del läsare (antar jag) tänkte jag ändå komma med lite info till dem (som du kanske redan har tagit med i åtanke), eftersom vissa saker ev kan försvåra för amningen om man har otur.

  Det gäller amningsnapp som kan göra att brösten inte töms ordentligt och leda till svag viktuppgång och mjölkstockning och därför oftast rekommenderas att sluta med så fort som möjligt om man varit tvungen att avlasta bröstvårtorna med dem. Och så gäller det att ge tillägg utan inrådan av sjuksköterska el läkare och därmed inte låta bebisen få styra mjölkningen genom att amma som den vill (bebisen reglerar mjölkmängden själv om man låter hen suga så ofta och länge som hen vill). Om man då ger tillägg istället ibland stimuleras inte brösten tillräckligt vilket för vissa kan bli en ond cirkel där man får mindre och mindre mjölk och tvingas gå över mer och mer till ersättning (och detta är endast ett problem om man har som mål att helamma). Sen är det också sättet man ger ersättning eller utpumpad bröstmjölk på, om man ger det med flaska. Det snabba mjölkflödet och den annorlunda sugtekniken kan göra att bebisen plötsligt vägrar bröstet helt och hållet (kallas tuttförvirring). Risken för det är störst i början, men finns kvar under hela amningsperioden. Och till sist, mängden vätska man dricker påverkar inte mängden bröstmjölk, det är bebisens sugande som gör. Däremot kan man själv bli uttorkad om man druckit för lite! Kroppen prioriterar bebisens mjölk framför sig själv. Och många bebisar vill amma ofta och länge på kvällarna utan att det betyder att man har för lite mjölk. Gnäll behöver inte heller betyda för lite mjölk. Kanske betyder det bara att bebisen tycker att kvällsamningen är mysig och helt enkelt inte vill sluta? 😉

  Okej, jag erkänner att jag är en amningsnörd! Men som sagt, det är fantastiskt när det fungerar, och sörst chans till det får man om man kan mycket om vad som underlättar respektive försvårar för amningen. Och som sagt, det KAN fungera ändå, som det ju för för dig Ida, men om man har otur så gör det inte det och då är det bra att veta vad som kan vara orsaken till problemet.

  Haha, hoppas nån orkade läsa värsta långa kommentaren 😛

  1. idasmirakel

   Kajsa: jo för mig tar mjölken slut om jag inte dricker, jag märkt det på en gång! Det är jag helt hundra på!
   Collin är väldigt otålig och jag försöker få honom att ligga och suga fast flödet inte står på max men han släpper och blir vansinnig om han känner att han inte är mätt. Det kan ibland räcka med att vi ger honom 20 ml så blir han nöjd med tar det slut innan så blir han botten lack! Haha
   Amningsnappen har vi försökt att arbeta bort flera gånger men det går inte! Han får inget tag och blir mer och mer otålig och tillslut sprattlar han för han är så förbannad! Haha otålig kille!
   Mina bröst (kan ju säkert va olika) tömms jätte bra med nappen och jag är helt säker på att det var den som var avgörande för om amningen skulle funka i början och är fortfarande avgörande!
   De gånger vi stöter till med extra ersättning är så sällan och så lite så det är knappt jag tror det märks men självklart ska man va försiktig för det blir säkert lätt till en vana och tillslut gör skada.
   Som du säger så kan de förvirrade när man byter mellan bröstet och flaskan och endel barn tar ju inte ens något annat än bröstet men Collin har vart så duktig och tar flaskan jätteduktigt men självklart är det bäst att ligga hos mamma och mysa.
   Det kanske blir att Collin får lite granna ersättning ca 2-3 gånger i månaden så jag tror knappt det märks och upp i vikt går han! 4,5 månad och väger över 8 kilo så något fel på amningen är det ju inte utan det är väl mest en annan som oroar sig i onödan jämt. 😉
   Men visst det är jätte bra att du lägger till så andra får reda på vad som kan hända om de inte är försiktiga. 🙂
   Kramar 🙂

 3. Ayse

  Undrar vilken pump du använder, hur mycket pumpar du ut per gång och hur mycket dricker Collin vid ett tillfälle. Skulle vilja pumpa ut jag med. Testat en gång men då tyckte jag jag fick pumpa för länge. Hur långt tid tar det för dig Att pumpa? Massa frågor 🙂

  1. idasmirakel

   Ayse: det beror på, är det på morgonen när brösten är spräng fulla så kan jag pumpa ca 150 ml ur ett bröst. 150ml är max va han äter men ibland blir det inte så mycket.
   Det tar nästan lika lång tid som Collin äter ca 15min.
   Jag har en MAM handpump och är super nöjd med den!
   Lycka till 🙂

stats