Idas Mirakel

Safety School – Plustestad bilbarnstol

image

image

image
Detta inlägg är i samarbete med Britax.

Plustestad stol
I djungeln med bilbarnstolar finns alla möjliga stolar. Som förälder kan det kännas svårt att hitta rätt bilbarnstol, vilken bilbarnstol som passar ens bil och barn, vilken bilbarnstol som är godkänd och testad i säkerhet.
Förutom att man ska ha barnen bakåtvända sålänge det går, alltså ända upp till 25 kg, så kan man även kolla efter en plustestad bilbarnstol.
Bakåtvända bilbarnstolar ger ett överlägset skydd i händelse av en frontalkrock, som är den vanligaste typen av krock i trafiken, men även vid sidokrock.
Collins bilbarnstol är en plustestad MAX-WAY som tar barn ända upp till 25 kg, ni finner den här –> Britax MAX-WAY.

Plustestet är en frivillig och kompletterande provning av bilbarnstolar och är tuffare och mer krävande än de som ingår obligatoriskt i ECE R 44.
E-godkännandet mäter exempelvis inte bilbarnstolens förmåga att hantera våldet mot nacken, vilket plustestet gör. Bilbarnstolstillverkare väljer själva om de vill låta sina bilbarnstolsmodeller plustestas.

– Skillnaden mot andra tester är alltså att plustestet även mäter de krockkrafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkrock. Det är enbart bakåtvända bilbarnstolar som kan klara testet. Kombistolar, som man kan ha både bakåt- och framåtvända, kan inte bli plusgodkända eftersom en nacke inte klarar krockkrafterna vid tester då stolen är i framåtvänt läge. Med andra ord minskas risken för livshotande krafter mot nacken betydligt vid en eventuell frontalkollision när barnet sitter bakåtvänt i en plustestad bilbarnstol!

– För att få plustesta en bilbarnstol så måste den vara godkänd enligt ECE R44 eller UN R129.

– Plustestet är utvecklat i Sverige av bl a VTI. VTI är Statens väg- och transportforskningsinstitut, och det är hos dem plustestet genomförs.
Ni hittar till VTI:s hemsida Här!

För alla oss föräldrar är detta plustestet till stor hjälp för att man ska kunna känna sig trygg att veta att man valt en bilbarnstol som är grundligt testad och klarar dessa tuffa prov.
Det känns skönt att veta att den viktigaste personen i ens liv sitter så säkert det bara går.

image

image

image

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats