Idas Mirakel

Slut på detta kapitel

Nu är det ca 2 veckor sedan jag och min först födda ammade för sista gången.
Det är med blandade känslor vi säger adjö till det speciella och underbara band man har med amningen mellan mor och barn.
Innan man fick barn så hade man en bild av hur det skulle bli om det skulle bli då vill säga, jag hade nämligen lovat mig själv att inte bli ledsen om amningen inte funkade för oss, det är ju så vanligt att det inte funkar.
Våran amning började som för många andra, blod blåsor, ömma spräng fulla bröst och ett hungrigt barn som gick ner i vikt. Vår amnings karriär började på neo där Collin var borta på morfin vilket gjorde att han inte orkade ”kämpa” för maten så vi började försöka mata honom genom kopp men tillslut orkade han knappt ens det. Han gick ner från 4250g till 3700g och de satte en sond.
Dagen de satte en sond var hemsk inte nog med att ”jag var en dålig mamma”som inte kunde mata mitt barn, ja det var precis så man kände även om jag lovat mig dyrt och heligt att jag inte skulle bli ledsen, utan sonden gjorde honom ännu ”sjukare” och oron växte.
Jag som fortfarande var inskriven på förlossningen pga mina skador pratade med barnmorskorna där som inte gjorde saken bättre de sa hela tiden till mig att stå på mig att neo-personalen inte skulle få ge Collin ersättning för jag kunde ju amma och att neo-personalen ofta tar till ersättningen lite för snabbt så det kan göra amningen sårbar. I de läget när han fick starka morfindoser och redan hade gått ner ett halvt kilo så var det självklart helt rätt att ge honom ersättning hur skulle han annars orka?
Sammanfattning den första veckan i Collins liv och första veckan på vår amning var hemsk!

Jag knep tårna och tittade bort medans jag bet mig i kinden när han ”åt” för det gjorde så ont.
Han ”åt” i en timme eftersom han hela tiden somnade så vi fick väcka honom, det var hemskt!
Men ack va glad jag är att jag stod ut! Hade jag vetat hur bra det skulle bli hade jag kunnat stå ut längre men just då ville jag sluta hela tiden, det gjorde så ont att inte en minut till kändes okej men ändå så stod jag ut för det är det bästa för mitt barn.
Jag tror fler kan amma och att många som säger att de inte
kan egentligen skulle kunna ha haft en jätte fin amning men som förstagångs mamma så behöver man hjälp, man behöver en kunnig barnmorska som är med en fler än en gång på hela BB vistelsen och man behöver tips, råd, puschning och framför allt stöd!
Andragångs mammor som inte kunde amma första gången behöver också hjälp, de kanske behöver mer hjälp att komma igång än en förstföderska för de har redan matat ett barn och vet att de inte kan amma.
Amning är inget alla kvinnor föds till att kunna, vi lär oss bli mammor med tiden men kommer man inte igång med amningen på en gång så blir det inte lättare med tiden.
Ersättning är jättebra men amning är bättre.

Jag är tacksam för amningstiden vi fick och hur bra allt gick tillslut, jag är glad att vi kunde amma så länge som vi ändå kunde, jag är tacksam att vi fick ett lindrigt och smidigt avslut, jag är tacksam att jag kunde amma och ge vårt barn det bästa.
Jag är stolt att jag kunnat mata vårt barn med min kropp.

20131218-222746.jpg
Och till er som inte kunde amma med denna texten menar jag inte att ni är på något sätt sämre mammor absolut inte! Tänk i stället va bra vi har det, vilka himlans bra ersättningar vi kan ge våra barn.
🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Elin

  Duktigt att ändå försöka kämpa och att du orkade hålla på! 🙂 Här tvärvägrade sonen efter 3,5månad, han fick panik och skrek typ varenda gång jag skulle lägga intill honom och jag som var helt säker på att amma ett halvår minst. Men så gick det med det. Roligt och höra hur andra har/hade det. 🙂

  1. idasmirakel

   Elin: ja visst tar man förgivet?! De gjorde jag också men helt plötsligt vid 7,5 månader så vägrade Collin i en vecka innan vi kom igång igen men de blev aldrig detsamma och min produktion tog stryk.
   Men tänk va bra ändå att du har kunnat amma så länge! Det är ju över den ”kritiska” perioden när de är som känsligast så sys är ju super! 🙂
   Massa kramar 🙂

 2. lynn

  hej skönt att amningen funkade så bra! men jag skulle bara vilja pointera att anmaning inte alltid är bättre än ersättningen, finns många fall då det bästa faktiskt är ersättning. helt klart bäst om man kan och vill amma om inte är ersättning det bästa. helt klart att vi måste hjälpa och peppa dem som vill amma. men vi måste också stärka och framförallt sluta döma de som inte ammar!

  1. idasmirakel

   Lynn: tack! Absolut ska man inte dömma dem för oftast är det inte frivilligt de valt att inte amma men jag menar att vi som ammat vet att det inte bara är en dans alla gånger. Man lägger ner väldigt mycket tid, oro och frustation. Som ammande kvinna måste man ta alla matningar och då även om det är varannan timme på natten.
   Så ibland har jag känt att vi som ammar ska vara så tacksamma att vi kan (vilket vi självklart är) och att vi alltid ska gå på tå när alla som ger sina barn ersättning menar att det är minst sagt lika bra med ersättning även om det är mindre risk för plötslig spädbarnsdöd och glutenintolerans för de barn som ammats.
   Det jag menar med detta är att vi borde stötta alla mammor oavsett hur de matar sina barn och inte bara om de ger ersättning eller har problem med sin amning utan även stötta de som helammar.
   Hoppas du inte tar illa vid dig för det är absolut inte så jag menar.
   Kram på dig! 🙂

 3. Jessica

  Så bra du skriver Ida! Jag lyckades först nu, med tredje barnet, att amma utan ont, sår, blåsor och krångel. Jag är så tacksam för att vi bor i ett land med toppenbra ersättning och till alla er som vill vill vill men inte kan amma, ni är lika bra mammor iaf!

  Svarar ovanstående Sandra här oxå:-). Boob har jättesnygga amningsbhar! De finns på barnvagnsaffärer, typ Babyproffsen och tuttarna ser riktigt heta ut i en Boob-bh! Rekommenderas:-).

  1. idasmirakel

   Jessica: åh men du är ju för go! Tack så hemskt mycket snälla du!
   Men va roligt att höra, när man har två stora också kanske man behöver amningstiden extra mycket för att varva ner lite ;)!
   Stor kram!

 4. Emma - mamma till Linnea

  Åh jag är glad att jag fick amma Nea de första månaderna iallafall. Jag avskydde dessvärre att amma men det är nog ihopkopplat med att hon inte gick upp ordentligt.
  Jag fick såå bra hjälp från vårt landsting dock. På BB var de hjälpsamma och pushade och berömde mig, sen när vi kom hem och allt blev ett helvete fick jag komma till Amningsmottagningen som vi har och det var så fantastiska och omtänksamma sköterskor som gjorde allt för att vi skulle få det bra, de ringde tom efter några dagar och hörde sig för hur allt hade gått. Utan dem hade jag nog gett upp tidigare

  1. idasmirakel

   Emma: va roligt att höra att endel faktisk får den hjälp de behöver och förtjänar. 😀
   Stor kram på dig
   🙂

 5. Josephinewestling - Mamma till Vira & Milly.

  jag amma Vira till hon var 7-8 mån. men Milly kunde jag helamma tills hon var 12 veckor å då börja vi med ersättningen. buhu.. jag ville verkligen kunna amma henne med och tog förgivet att jag självklart skulle kunna de eftersom jag gjorde det med Vira. Men icke..

  och jag känner att vi inte alls har fått samma band som jag och vira fick av amningen. det är inte alls lika mysigt å ge flaska. och vill inte direkt mysa eller nått 🙁 tråkigt.
  jätte ledsen över att det blev som det blev men viktigast var att hon fick i sig mat och gick upp. och de gjorde hon inte annars..

  kram kram

  1. idasmirakel

   Josephine: usch ja jag förstår dig! Men titta på dina fina döttrar och var stolt över hur duktia de är och utvecklas i en hejdundrande fart.
   Krama dem från mig <3

 6. sandra

  Hej. Vi väntar barn i januari, vårt första.
  Jag hoppas för allt i världen att jag ska kunna amma.
  Men hur är de med amningsbh? Finns de bara utan bygel och vaddering? De tycker jag känns jobbigt, att brösten inte kommer få fin form utan bara va hängiga el som strutar när man inte har mer stöd i sin bh. Vilka affärer säljer bra amningsbh? Vill inte beställa från nätet..

  1. idasmirakel

   Sandra: jag hade amnings bhar från H&M, lindex, Ullared och Boob. När brösten är fulla med mjölk så har de nästan alltid en fin form så de lite tunnare bh-arna är inte så dumma. De som bara är i tunt tunt tyg är lite sådär tycker jag eftersom man lätt kan se bröstvårtan men annars tycker jag Boobs är bra. H&M har även lite stabilare bhar som har varit en favorit. Och letar du efter ännu finare med bygel och spets så ska du kika på glammom.se
   Men ett tips är att börja med de lite billigare bh-arna och sen när brösten ställt in sig köpa en mer ordentlig. Jag gick från B kupa till att inte kunna ha mina C & D kupor och sen till att ha D så de är rätt svårt att veta. 🙂
   Kramar 🙂

 7. Linn - Theodors mamma

  Jag vet en mamma som inte lyckades få till amningen. Hon födde prematur och personalen var snabba med att ge ersättning. Nu vet jag inte hela storyn, det var kanske nödvändigt. Men jag har hört och upplevt flera negativa saker om neo och det är så tråkigt. De verkar inte anpassa sig efter individer utan behandla alla på samma sätt. Hoppas du hade en bra upplevelse där i alla fall och vad skönt att amningen funkade till slut. 🙂 Att amma med ömma vårtor är ju en obeskrivligt smärtsam upplevelse!

  På vanliga bb tycker jag att de istället var lite väl avvaktande och som du säger behöver man som nybliven mamma stöd i amningen. De tittade på mig några gånger och sa att det såg så bra ut. Men mjölken hade ju inte runnit till än, vilket den gjorde när jag var hemma vilket var ett helvete rent ut sagt. Och stödet jag fick vid återbesöket var inte så väldigt bra. Detta resulterade i ömma vårtor och att jag aldrig gillade att amma (även om jag är väldigt glad att jag kunde göra det!!).

  Nä till ett framtida barn kommer det ju bli enorm skillnad när en har egen erfarenhet, skönt! 🙂

stats