Idas Mirakel

Sömnlöst

Jag har ont i kroppen av utmattning, jag gråter hela tiden och gör inget bra jobb som mamma just nu.
Jag kommer inte ihåg sist jag fick en natt med mer än 2 timmars sammanhängande sömn. Collin vaknar varannan timme och ska ha tutten och jag vaknar varenda gång. Även om jag säger till Alex att han får ta Collin så vaknar han inte i första taget så jag måste ändå väcka honom och då kan det ta en kvart innan jag somnar om igen.
Sen vaknar han och gör morgon vid 5:00-5:30 🙁
Collin har alltid sovit jättebra, somnat själv i sängen och sovit länge till 8-10 men de sista veckorna har han inte sovit alls typ.
Sen är han inne i en fas där han blivit så sjukt mammig, så fort jag lägger ner honom vaknar han med ett vrål varenda gång så jag måste bära 10kilo bebis till ryggen börjar blöda eller går ut med vagnen vilket inte känns som ett alternativ klockan 5 på morgonen när man inte sovit något.
Det är även på väg en tand så jag hoppas så innerligt att det är tandens fel så det går över snabbt.
Igår på mammaträffen var det en mamma som läst att när de väl börjar försöka ta sig iväg själva så är det extra viktigt för dom att få komma tillbaka och vara hos mamma, vilket låter rätt rimligt och väldigt logiskt. Måste höra vart hon hade läst det någonstans.

Jag önskar så att hans sovrutiner ändras tillbaka så jag får min sömn och kan vara den mamma han förtjänar.

20140124-084318.jpg

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. sandramaler

  Usch Emilia har också nån sån där fas nu, i ca 1 månad har hon haft det nu. Hoppas innerligt på att det går över snart. Misstänker att det har med krypandet och tänderna att göra. Dock får vi iallafall sova till ungefär 7 på morgonen, och jag tycker det är tidigt :O Det är bara kämpa på! Kram

 2. Jessica

  Åh, jag lider med dig:-(. Tror säkerligen Collin är inne i en såndär jobbig fas med både tänder på gång och separationsångest. Jag har gått igenom det 2 ggr med mina äldre killar och man överlever, hur otroligt det än låter när man är mitt uppe i det! Jag har nu en kille på snart 9 månader och here we go again! Dock var jag mer förberedd denna gången men faaan rent ut sagt vad jobbigt det är
  Du är den bästa mamman oavsett om du gråter, är trött, irriterad och deppig. Det hör till bebislivet och till mammarollen att känna sig otillräcklig och uppgiven emellanåt men jag lovar, om ett år har du glömt hur jobbigt det är!
  Kämpa på och försök tänka positivt! Vi är många som går igenom samma sak nu. Kram

 3. Jennie - mamma till Leonard

  Ja de tär verkligen på kroppen av att inte få sova. Jag hade problem med att sova i typ 1 månad, inte pga Leonard utan kunde bara inte sova, vred mig i sängen till kl 3-4 på morgonen. Jag fick damp.. Men nu har de börjat släppa lite, vilket är skönt 🙂
  Leonard är också sjukt mammig under dagen och vill gärna sitta i mitt knä när ha leker och ska bäras runt på, fy så jobbigt de är, så jag vet hur du har de. Puh.

  Hoppas de vänder för er snart! Kram

 4. Towe

  Fina du jag förstår din känsla och situation har precis tagit mig ur den fasen dom har!
  Min Milton var vaken hela nätter i 2 månader!
  Så jag vet hur det känns att vara en ur kass mamma, men det kommer vända jag lovar!
  Och du är inte en ur kass mamma, du har bara tappat lite energi!
  Nu har du en hel helg att förhoppningsvis vila upp dig på!

  Stor kram till dig och fina Collin!

 5. Martinique

  Förstår hur du känner, wintra sov hela närter utan problem. Men när första tanden kom vid 4 månader försvann den sömnen. Sen dess har jag inte fått sova en hel natt. Nu är Tim pappaledig och jag går i skolan men pluggar mestadels hemifrån så vi försöker hjälpa varandra. Men Tim vaknar inte direkt och sen tar det en stund innan jag somnar om. Känner mug helt fördärvad vissa dagar men känns ändå lite lättare när Tim är hemma för då får jag sova på morgonen om jag inte måste vara i skolan.

  Har ni testat att lägga flera nappar i sängen? Mirabelle vaknar och gråter efter nappen men nu mera sover hon med en i munnen, en i varje hand och oftast en till i säng. :p men hon har slutat gråta och ropa på oss om nätterna 🙂

 6. Kajsa

  Usch, det låter jobbigt! Vi har också haft knäppa nätter nu fem nätter i rad.. :S man känner sig allt lite sliten och vimmelkantig. Du kanske kan sova några nätter på soffan, så kanske Alex vaknar innan dig iaf. Jag tror det är lite av en vanesak hur lätt eller tungt man sover, och om han känner att han har hela ansvaret kanske det blir bättre. Så kan du återgå till sängen sen när han vant sig vid att vakna, alternativt att du tar en natt på soffan då och då när du behöver sova ut mer..? Hoppas det går över snart, för er och oss 😉

  Tror din kompis syftar på anknytningsteorin och hur anknytningssystemet (behov av skydd och omvårdnad) slås på om barnet utforskar och kommer för långt bort eller är med om något nytt som kan vara farligt. Sök på ”trygg bas säker hamn” så finns det massor att läsa! 🙂

 7. J

  Kanske är det både tanden och det där som mamman berättade om. Min son har precis fyllt 6 månader och fick sina två första tänder vid 4 månader, och oj vilken jobbig period det var. Han vaknade också varannan timme under ca 3 veckor och sov väldig dåligt. Men när tänderna kommit fram blev det bra igen 🙂 hoppas det blir bättre för er snart. Förstår att du heller inte vill missa för mkt tid med din pojke om dagarna, men försök ändå släppa vissa måsten. Sov när han sover om dagarna. Eller vila nångång ibland när sambon kommit hem från jobbet. Hoppas det blir bättre snart!

 8. T - Mamma t lille V

  Vi har också haft en väldigt jobbig period med vår V. Han började krypa vid 7 månader och efter det så har sömnen varit helt rubbad! Antagligen är det som den mamman sa att när barnet börjar röra sig mer bort fr mamma så blir det mera oroligt och sömnen påverkas. Eftersom alla intryck och rörelser ska bearbetas i sömnen så blir den lätt störd. Sen har vi haft en riktigt jobbig separationsfas (googla! Fick massa tips) och vad jag har förstått så går den över snabbare om barnet fick mycket närhet så vi samsov de första veckorna när det var som jobbigast och nu, han är 11 mån snart, så sover han oftast halva natten själv och sen hos mig ell pappa i vårt gästrum och har man tur (händer kanske 1-2 ggr/veckan) så sover han hela natten i sin säng.
  Det låter kanske skit men det är bara att härda ut! Även om det inte låter så så sover vi mkt bättre nu än för en-två månader sen även om det inte är helt bra.
  Man vänjer sig också efter ett tag 😉

 9. Linn - mamma till Theodor

  Ush, har också varit där. Theodor vaknade flera gånger på natten och ofta gallskrek han i 1-2 timmar.. Man blir ju helt förstörd! Hoppas det vänder fort, för det gör det ju till slut. Jag lämnade någon gång bort Theodor en natt till hans mormor för att själv få sova. Det behöver man när det är jobbigt. Kanske kan du åka iväg och sova någon natt hos någon annan så måste pappan vakna 😉 Inte lätt alltså!!

 10. Helena

  Känner igen det där och så tar energin slut. Ta några dagar nu när du försöker sova på dagen istället. Släpp lite måsten och ställ in lite planer. Kanske lättare om din karl tar Collin på dagen när han själv är vaken (känner igen det där med att de inte vaknar på natten) och han kan ju ta babysim, promenader och matning på dagen så kan du sova lite, kanske vila med en bok/film eller unna dig en massage om dagarna. Då kanske orken att ta sig igenom några till nätter tills fasen passerat går över?

  Min lilla Aston vaknade jämt vid fem. Då gock jag upp som om det var morgon och försökte istället ta en liten vilopaus på förmiddagen när han somnade om och helt enkelt lägga mig i tid, tidigt, dvs typ 21 på kvällarna.

  Lycka till.

stats