Idas Mirakel

Utvecklingen och att stanna tiden.

Idag har vi klätt granen, närmare bestämt Collins första gram någonsin, så himla underbart. 😀
Vi hade inte tänkt ha någon gran alls eftersom Collin är 9 månader annandagen så trodde vi han skulle krypa och va mer aktiv men så blev inte fallet.
Ja ni som läser ofta tycker väl jag gnäller på att han inte rör sig och visst hade jag blivit obota stolt om min son kunde förflytta sig på diverse sätt men i ärlighetens namn är det faktiskt väldigt skönt och jag njuter ändå av att han sitter där han sitter.

Men ibland blir man bara så trött på alla frågor.

Kryper han inte?! Går han inte?! Ställer han sig inte upp?! Etc…. ja ni lägger väl märke till inte?!
Svarar man då nej så får man till svar att mitt barn stod minsann när han/hon var 6 månader, mitt barn kröp när han/hon var 5 mån, mitt barn kunde cykla vid 9 månader and so on…
Missförstå mig inte för jag tycker det är jätte roligt att höra om era barn och till 99,9% är det jätte roligt att lyssna på andras barn för nästan alla vill bara väl när de berättar men pratar du om ditt barn som nu är 30 år så kanske du ska tänka över dina svar.
Min kille är seriöst världens gladaste kille som nästan alltid är glad, han kan massor med saker som inte de andra barnen i hans ålder kan och att säga sitt första riktiga ord och samtidigt kunna peka och titta på lampan vid 8 månader är ändå rätt tidigt så han kan annat än att krypa.
Och so what om han skulle vara några veckor sen med allt jag älskar honom lika mycket ändå. men nu är de inte det man frågar om utan om han kan krypa eller gå.
Vid 2 års ålder kan alla barnen ändå gå, sitta och stå så varför är det så himla viktigt att ens barn ska vara så snabbt i utvecklingen? Inte bevisar det ett uns på intelligens eller mer fysik förmåga som vuxen eller som jag själv vet att jag ”skryter” med att Collin är en stor kille, för han väger 10 kilo vid 9 månader (9700c vid 8 månaders kontrollen) så betyder det inte mycket om man ser det i det långa loppet för visst är det väl så att det är i tonåren de växer som mest inte i 8 månaders åldern?
Självklart ska vi vara så himla stolta och skryta som bara den om deras framgångar för på ett sätt är det våra framgångar också men någonstans tycker jag ett ljus borde tändas när man i stället för att heja på den utvecklingen som gjort ifrågasätter den som inte gjorts i stället.

20131223-011707.jpg
Tänk om man kunde stanna tiden en smula, glöm alla partybåtar, utlandsresor med fylleslag och liknande, jag skulle stanna vid dig varenda gång. ♡
Du är det viktigaste i mitt liv och att föreställa sig känslorna innan man får sitt barn i famnen är omöjligt.
Du är unik mitt barn…

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Tina

  Åh va bra du skriver! Vet du hur många som har påpekat att Caspian är så SENT när det kommer till Tänder . Han fick äntligen sitt första för nån dag sen … Men jag blev så less på folk som frågade hela tiden har han fått tänder ? Va inte än ? Va kan han inte klappa än ? Gud 10 månader han ser större ut!!! Kan inte folk bara lägga av och kommenterar .
  Jag tycker inte att Collin Är SEN och precis som jag skrev en gång till dig många barn kryper inte de ställer sig upp o gå och många kryper länge länge typ fram till de är 2 år så va inte oroligt eller ha inte bråttom de kommer en dag när Collin bara ställer sig upp o gå då får du springa efter .. Haha.
  Kram på er

 2. wilmasmamma

  Jag förstår det du skriver, har inte det problemet än, men det kommer komma. Min lilla 3månaders har down syndrom. Så hon kommer troligen inte heller krypa vid 9månader, gå vid året eller säkert inte ens när hon är 1.5. Och frågorna kommer ju komma..Det gör ont att tänka på..

 3. Alisa ♥ Amor Vincit Omnia

  Åh vad man känner igen allt det där! nathan som är född 2 mån för tidig, fick jag ofta & får än höra…gör han inte si? gör han inte så? Nu har han förvisso kommit ikapp sin riktiga ålder rätt bra, men innan d var d verkligen ständigt de frågorna & så fickman förklara att han faktiskt är 2 mån yngre utvecklingsmässigt! Suck för sådana människor!

 4. sandramaler

  Det där är sååå himla olika, alla barn har sin egen takt, jag tycker han är så duktig som kan peka och säga lampa =) kanske kommer han aldrig krypa utan istället börja gå direkt, vem vet, men det kommer när det kommer =) som sagt, njut så länge du slipper springs runt som en toka efter honom 😉 haha. God jul på er ! Ni har en helt underbar liten kille

 5. jenniefer

  Du har alldeles rätt Ida! Jag tycker att alla GENAST ska sluta att jämföra sin barn med andras för att alla är unika, olika på sitt bästa sätt & va fan allt har sin tid… så jag tycker: Sluta jämföra och var den allra lyckligaste vid första ordet, krypstegen osv!:)
  God Jul på er och Kram!

 6. Helena

  Herregud va människor ska hålla på! Kan man inte bara sköta sitt och låta respektive förälder bedöma sitt barns utveckling utifrån den lilla individ den är. För det är ju små individer ich allt är INDIVIDUELLT! Collin är helt fantastisk och om han inte vill krypa så gör han inte det. Barn gör saker när de är redo och vi föräldrar måste tagga ner lite när det gäller att jämföra och peka på vad barn inte gör. Den vanligaste frågan jag får är: kryper Alice, min började krypa så fort hon kom ur magen… Typ! Ka, Aluce kryper ich det är jättekul! Men om hon inte hade gjort det då, vad hade det isf gjort? Njut av Collin och alla de framsteg han gör. Skratta med honom när han säger Ampa och heja på honom den dagen han väljer att åka eller krypa. Tills dess, njut bara av att ha en vacker, frisk och glad son! God Jul från oss❤️

 7. Josefine

  Håller med dig!
  Inget o bry sig om, de går när de går (har förresten hört att det inte är så himla bra att de går för tidigt, kan skada sig mkt då)!
  Hihi, kan inte låta bli o le lite för Ebba o Collin verkar så lika 🙂 10kg, rör sig inte mkt men glada o väldigt med! 🙂

 8. A

  Ja, håller med Ida. Din son verkar vara
  Motorisk medan Idas som verbalt och o på andra sätt är lite
  Mer utvecklad.några veckor eller månader hit spelar ju ingen roll. I slut ändan kommer ju barnen gå, stå o prata.

 9. Anna

  Min son är 8 månader och väger 11,5 kg. Han kryper och klättrar och försöker ställa sig upp. Det säger jag inte för att försöka ”racka” ner på ditt barn. Men antigen måste mitt barn vara väldigt tidigt eller så måste ditt vara sent, men det spelar ju ingen roll. Njut så länge han är på samma plats, för sen kommer ni få jaga han hela tiden, haha :): Ha en god jul!

  1. idasmirakel

   Anna: jo fast han nu är han inte ”sen” eftersom det är många som inte kryper alls och många som kryper vid 10 månader också som inte heller är ”sena”. Det är just sånt här som blir så dumt, eftersom krypa och gå är de stora sakerna är det just det man frågar efter och kan dem inte just de sakerna blir de ”sena” fast de inte är sena i utvecklingen. Troligtvis kan Collin en massa andra saker som inte din son kan och är det inte så heller så betyder det absolut inte att min är ”sen”.
   Så även om du inte menar illa så blir det dumt när man använder ord som ”sen”.

 10. Julia

  Vet du vad. Vi får oxå de frågorna och lilleman är 11,5 månad och han verken kryper eller ställer sig mot grejer. Men vad gör det? Han gör det när han är redo och jag är lika stolt över han för det. Och han har utvecklats desto mer på andra områden precis som Collin gjort 🙂

 11. Jennie - mamma till Leonard

  Leonard kan inte heller krypa och sitter där man sätter honom. Men jag bara njuter för jag vet ju att än dag är han där också. De få gå i hans egna takt. Är ju ingen tävling om vems barn som utvecklas snabbast. Som sagt, Leo kan också andra saker som inte andra kan tex. Alla utvecklas vi olika och jag tycker inte man aka gemföra. Leonard kunde stå upp vid 7 månader och alla sa ” han kommer börja gå snart och krypa” men de har han inte gjort och det är jätte många chockade över vilket faktiskt irritera mig jävligt mycket. Vem har sagt att han skulle börja gå snabbt bara för han är” stabil” i benen.. Ja gud folk är snabba att påpeka. Men just nu njuter jag bara av att jan sitter där msn sätter honom!

  Kram ich god jul på er ♡

 12. Nella

  Jag håller med dig till fullo.
  Har en kille här hemma som har vägrat ligga på mage, inte ens varit i närheten av att krypa, har inga tänder och kan inte säga någonting förutom när jag låtsas att han säger mamma och hej och sånt så han gaggar och det ibland kan låta som det. Har ändå tränat på mamma och pappa och lampa och vovve och allt möjligt men han härmar inte. Däremot så stället han sig nu och vill gå hela tiden men jag känner ändå att vi e så mkt efter alla andra och jag får typ ångest när jag läser bloggar där det skryts väldigt mkt om vad allas barn kan. Helt otroligt att man har ett sånt behov av att bevisa hur bra föräldrar man e för att man lär sina barn så mkt hela tiden., för det är vad man uppfattar folk och bloggare som hela tiden ska berätta vad deras barn kan och då skriver det på ett skrytigt sätt. Det är så skönt med din blogg för du är verkligen inte så. Du skriver på ett så bra sätt, utan att skryta och ger bra tips på saker.
  Och när det gäller krypandet så helt plötsligt igår så drar Vilmer sig upp först i plankan och sen in med knäna i krypatällning så snart kanske han börjar. Så det är verkligen som många säger. Plötsligt händer det bara.
  God jul till fina Collin med familj. Kram

 13. Vilma

  Vet du vad finaste Ida?!

  Först och främst, det är super kul att följa dig och sötnosen i eran vardag. Speciellt eftersom C och L är nästan lika gamla, vi båda gick över tiden och jag minns väl när vi båda ”klagade” över att dom aldrig ville komma ut haha, känns nästan som att jag känner dig bara för det. Liam och Collin är nästan lika stora också det är ju himla skoj hihi.

  Men nu till vad jag igentligen ville skriva haha ; Skit i vad andra säger, jag tycker det är så tråkigt att folk verkligen TÄVLAR med vad deras barn kan och inte. Självklart vill man väll kanske berätta vad sitt barn kan för att man är stolt, men när man skriver eller säger saker som ” kan han INTE det” osv är det fel. Collin är super grym! Haha jag har försökt få Liam att säga lampa och peka och det är ju tamefan omöjligt 😛 Han är super söt och han är perfekt precis som han är och du är en SUPER MAMMA! Du vet mycket väl att Collin är bra precis som han är och folk som känner behovet att skriva sånna onödiga komentarer är bara SKRÄP i mina ögon! Ni är super, och det vet jag att du vet redan haha! 😀 KRAM <3

 14. Susanne

  Alla barn är olika och utvecklas i olika takter. Man ska aldrig jämföra barn.. Jag tycker faktiskt att allt har gått överstyr med de små liven. De ska vara först med allt, deras inredning och leksaker ska ha samma färg som allt annat i hemmet (oftast vitt,ljusa pastellfärger) de ska kläs så fint som möjligt, helst märkeskläder. Små flickor ska ha klänning redan som nyfödd och små hårband innan de ens kan stödja sitt egna lilla huvud.
  Vad hände med färgglada lekfulla färger? Och Kläder som är lätta att röra sig och leka i?

  Din lille Collin är ju helt underbart söt! 🙂 har nog aldrig sett en så glad och charmig liten förut.
  Tack för en bra blogg! 🙂
  Kram

 15. pia

  Alla säger jämt att man ska vara glad så länge de inte rör sig framåt/bakåt. Men hur lätt är det när de sen i nästa andetag blir förvånade över att barnen inte förflyttar sig. Ted ålade innan han kunde sitta upp, å sen började han inte krypa förrän några veckor innan han gick. Det är SÅ olika och alla barn är genier! Å bara för att du är glad över att ni kan ha en gran i år så kommer han säkert sätta fart på julaftons morgon. Så ni får er en redig chock å fårplocka ner granen efter två dar när ni inte varit nån annanstans än i granen å hämtat han 😉 eller så ställer han sig bara upp å går som om han inte gjort nåt annat i hela sitt liv en dag när ni minst anar det! Barn gör som de vill, när de vill! Och det finns nog ingen som hört talas om en tvååring som inte går!! Så sitt å njut å sitt lite till å titta på er fina gran å prata om hur fin, unik å bäst er son är!

 16. Erika

  Ida.. Jag tycker det du skriver är så himla klokt. Alla barn är olika, ser olika ut och utvecklas olika, och det finns inget som är bättre än det andra. Precis som du skriver kommer de alla ikapp varandra förr eller senare. Vissa utvecklas snabbare motoriskt medans andra utvecklas snabbare verbalt och mentalt. Ska jag vara helt ärlig tycker jag att du ska vara ganska nöjd med att han inte tar sig så mycket framåt ännu. Min 6månaders kille började krypåla för två veckor sedan och visst är det som du säger att man blir lite stolt. Men ack så jobbigt. För min del hade det gärna fått dröja både en och två månader till. Vu ska inte bry oss om vad andra anser att våra barn bör kunna. Det är barnen själva som avgör när de är redo! Njut av lilla Collin så länge det går, vi ska inte behöva längta och vänta! Kram till dig och familjen!

 17. sofie

  Håller med dig om att det ska tjötas om hur duktiga alla barn är.
  Kan glädja dig med att barn inte ska gå för tidigt. Helst inte innan 15 mån =). De har inte muskler till det än. Ju längre de kryper desto mer nyttiga muskler bildar de. Så de barnen som går tidigt får en dålig hållning. Det kan du säga till alla dina malliga mammakompisar =)

stats