Idas Mirakel

Safety School – Bilsäkerhet under sommarsemestern!

image
Detta inlägg är i samarbete med Britax.

Bilsäkerhet under sommarsemestern!

Sommarens bilresor närmar sig och nästan alla ska mer eller mindre vistas på våra vägar och därför är det viktigt med säkerhet under alla transportsträckor, långa som korta.
Vi har bilat mycket med Collin. Han har varit på vintersemester i Sälen två gånger, han har besökt sin moster i Köpenhamn flera gånger och vi kör några gånger om året till Göteborg för att gå på Liseberg och andra små semestrar.
Att bila genom Sverige kan vara minst lika underbart som att bila ner till Europa och vilken resa man än väljer så är det viktigt att tänka på säkerheten.

Här kommer 5 tips på en säker bilresa i sommar.

1. Låt barnen åka bakåtvänt upp till 4-5 års ålder/25 kg.

Att låta barnen åka bakåtvänt så länge som möjligt, dvs upp till 4-5 års ålder eller tills de väger 25 kilo, är utan tvekan det säkraste sättet att resa med barn i bilen.
Bakåtvända bilbarnstolar ger det överlägset bästa krockskyddet.
Det är också ett bekvämare sätt för barnet att resa, särskilt om barnet somnar under resan, då man får en bekväm och säker lutning på stolen vilket man inte kan få på en framåtvänd stol.
Mitt tips är att välja en plustestad bilbarnstol som tillåter barnet att sitta bakåtvänt upp till 25 kg, innan barnet är stort nog att placeras i en framåtvänd bältesstol.
Här hittar ni mitt inlägg om Plustestade bilbarnstolar.
Upplever du att ditt barn sitter trångt med benen?
Placera den bakåtvända stolen i mitten på baksätet där benutrymmet ofta är något större!

2. Låt en vuxen hålla ögonkontakt med babyn:

Om ni åker två i bilen är det bästa alternativet att ha barnet i baksätet tillsammans med den andra vuxna.
Du kan då ha full koncentration på trafiken medan din medpassagerare kan ha ögonkontakt med barnet.
Om du åker själv med ditt barn i bilen är det bäst att ha barnet i framsätet om det är möjligt. En anledning till att man inte kan placera stolen där kan vara att man inte kan stänga av sin airbag. Behöver du placera barnet i baksätet, använd gärna en bra baksätesspegel så att du enkelt kan ha ögonkontakt med barnet under bilresan.

3. SecureGuard

Använd en bältesstol med rygg och v-format huvudstöd (så att barnet sitter bekvämt med huvudet och att huvudet och kroppen inte faller åt sidorna om det somnar).
Har ni lite större barn som åker framåtvänt sitter de säkrast i en bältesstol som är utrustad med SecureGuard. Här hittar ni mitt inlägg om SecureGuard .

4. Kontrollera bilbarnstolen.

Dubbelkolla att bilbarnstolen är korrekt installerad och kontrollera gärna hur gammal den är.
Är det dags att införskaffa en ny stol inför bilsemestern – köp helst en ny.
En begagnad bilbarnstol kan vara skadad utan att det syns. Dessutom åldras materialet och får gradvis sämre krockegenskaper.
Livslängden för en bilbarnstol är ungefär 10 år. För ett babyskydd är det mellan 5 och 7 år. Vill du ändå köpa en begagnad stol, köp den bara av någon du känner och litar på!

5. Ta det lugnt och håll avståndet

Att hålla ett tillräckligt avstånd till bilen framför så att du hinner stanna om bilisten gör en kraftig inbromsning är en av de viktigaste säkerhetsaspekterna för en trygg resa. Utomlands är det extra viktigt eftersom både vägstandarden och trafikrytmen kan variera kraftigt i olika länder.
En bilresa ska helst avnjutas i lugn och ro.
Fikapauser, spontana stopp för att knäppa en bild eller en avstickare för att ta ett dopp är det som gör bilresan till ett härligt minne istället för en transportsträcka till resmålet.

Jag önskar er alla en toppen härlig semester.
Kör försiktigt och tänk på säkerheten!
🙂

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linn

  Superbra inlägg! Så ofta man ser barn som sitter fel i bilen tyvärr 🙁
  Tänker på det här med bakåtvänt till 25 kg, längden måste väl också spela roll? Huvudet ska inte sticka upp för högt över kanten på stolen? Eller har jag förstått det fel tro? ☺️?

  1. Ing-Marie

   I en bakåtvänd bilbarnstol så får en tredjedel avhuvudet sticka upp över ryggstödet, när örats övre del sticker upp är den urvuxen på längden. Vi hade vår äldste baklänges i Britax TwoWay till han mätte 125 cm. Han hade några cm kvar att växa, men huvudet kom för nära framrutan och eftersom han var 7 år så vände vi honom, istället för att försöka pussla om i bilen.

  2. idasmirakel

   Linn: hej du förlåt ja glömde helt av att svara! Ja det är sant att de inte heller får vara för långa men som ing-Marie skrev så kan man ha dem längre än man tror 🙂
   Hoppas allt är väl med er! 🙂

stats